Guiness rekord a műtőben?

Posted by

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet keddi közleménye:
„Guinness rekordot dönthetünk ma, ha ti is követitek élőben amint egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést végzünk 19 más kardiológiai centrummal közösen. A TAVI műtétet 14.30-tól közvetítjük, és amennyiben ez lesz a legtöbb ember által élőben végignézett billentyűműtét, akkor Guinness rekordot állíthatunk fel a szívünk világnapján. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ugyanis az egyike azoknak a világ minden tájáról felkért centrumoknak, amelyek a Nemzetközi Szívbillentyű Központ szervezésében egyszerre végzik el a TAVI beavatkozást. Az orvos-szakmai nemzetközi összefogás azt üzeni a koronavírus szövődményei által leginkább veszélyeztetettek, a szív és érrendszeri betegeknek, hogy a COVID járvány alatt sincsenek egyedül. Intézetünkben már több mint 700 mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést végeztünk. Ez az igazi XXI. századi katéteres beavatkozás főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aorta billentyű szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, esetükben ugyanis a nyitott szívműtéteknek túl nagy kockázata lenne. De fiatalabbaknál is előfordul, hogy egy korábbi műtét vagy esetleges társbetegségek miatt a mellkast felnyitó műtétet nem lehet elvégezni. Ez a beavatkozás a betegeknek még sok panaszmentes évet adhat hozzá az életükhöz.
Hazánkban elsőként (2008 novemberében) és jelenleg is a legmagasabb számban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történik katéteres aorta billentyű beültetés, a beavatkozások száma idén elérheti a 170-et is!
A szívünk világnapján ezt a műtétet Andréka Péter főigazgató és Fontos Géza, felnőtt ellátásért felelős orvosigazgató végzi, amelyet itt lehet élőben követni:
https://www.youtube.com/watch?v=uXrhTLWJ9jU&feature=youtu.b

Sajnos nem tudjuk (szerdán vagy csütörtökön, ha lesz adat visszatérünk rá), hogy meglett-e a Guinness rekord.