Szent Mihály napja időjósló nap

Posted by

Szeptember 29. Szent Mihály napja. A nevezett szent az egyik a hét arkangyal közül, a mennyei hadak győztes harcosa. Szimbóluma a kardja, mely természetét tükrözi. Napjához különböző hiedelmek és szokások kötődtek, de a gazdaságok életében is jelentős dátumként tartották számon, akár az állattartásban, akár ha szőlő vagy kukorica nőtt a földeken. Akik a mezőgazdaságban, állattenyésztésben tevékenykedtek, különös figyelemmel kísérték az időszakot: részben a teendőik, részben az időjóslás okán, a két dolog pedig szorosan összefüggött. A mezőgazdaságban a szeptember a teljes betakarítás, a szüret, majd az őszi szántás-vetés ideje, és ilyenkor szinte minden az időjárástól függ.

Számos mondás őrzi a régiek hiedelmeit. Bácskában például úgy mondták, Szent Mihálykor keleti szél igen komoly telet ígér, az egyházasbástiak jóslása pedig az volt, hogy Szent Mihály lova deres, behozza a telet. Akik állatokat tartottak, a nyáj vagy a konda viselkedéséből is tudtak jósolni, milyen lesz az idő. Úgy tartották, hogy ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú és kemény lesz a tél, ha viszont nem bújtak egymáshoz, az enyhe téli időjárást ígért. A pereszlényiek úgy tartották, hideg és cudar tél ígérkezik, ha ezen a napon viharosan dörög az ég. 
A 18–19. században a szüret Szent Mihály napjától, a szőlőőrzés kezdetétől Simon és Júdás napjáig, október 28-ig tartott. A mezőgazdaságban is ekkortól kezdték törni a kukoricát. Az aratók a betakarítás után előkészítették a talajt az őszi vetéshez. Szeptember 29-én hajtották be a legelőre hajtott jószágokat. Ez volt a pásztorok elszámoltatásának és az újak szegődtetésének időpontja is. A Hortobágy környékén tevékenykedő juhászokat kereken egy esztendőre fogadták fel, így ez a nap számukra különösen jelentős volt. Mulattak, táncoltak a forduló örömére.

GettyImages-683732377

Ezen a napon a szokás tiltotta, hogy a nők dolgozzanak, és ezt hiedelmekkel, mondásokkal is erősítették. Úgy tartották, hogy aki Szent Mihálykor mos, annak kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég.A korábbi századokban a szüret idejére a törvénykezést is beszüntették. Szeptember 29-cel elkezdődött a kisfarsang időszaka, és egészen Katalin napjáig, november 25-ig tartóan kezdetét vette az őszi lakodalmaké is. A szent napján templombúcsút, vásárokat és szüreti bálokat tartottak. Szokás volt a hangoskodás és zajongás is, hogy a rossz szellemeket elűzzék. A ma Kiskunlacházához tartozó Peregen ezen a napon volt a nagy búcsú, amelyen összegyűltek, ünnepeltek, szórakoztak a Duna-menti községek lakói. Pereg házait kicsinosították, kimeszelték, így várták a vendégeket.

A femina.hu alapján