Karácsony Gergely, a minta

Posted by

Demszky Gábor

Interjút kértek tőlem, de inkább leírtam amit gondolok. Nem interjúzni kell, hanem változtatni azon a módon, ahogy a fővárosban az ellenzéki pártok által delegált képviselők működnek. 
A főpolgármester a minta, aki példát mutatva arra törekszik, hogy a közjót, jelen esetben a város javát miképp kell képviselni. Még egyszer sem hallottuk tőle azt, hogy bármilyen döntését azzal indokolja, hogy a Párbeszéd elnevezésű párt ezt így és így akarja! Ugye milyen abszurd és nevetséges volna!
Nos, az én számomra a DK, MSZP stb. emlegetése, a pártelnökök beszólása is az. Meg kellene hagyni a Közgyülésben ezt az érvelési módot annak a maffia államot képviselő pártnak, amit a főváros többségét képviselő ellenzék meg akar buktatni.
A Közgyűlésben a szakértelmet nem a pártok képviselik.
Tapsztalataim szerint az olyan típusú hatalmi, személyi kérdések kapcsán aktivizálódnak, mint amilyen a Szabad Tér igazgatói pályázatának az ügye, no meg választói célcsoportjaik elvárásainak próbálnak megfelelni. Ez gyakorta lehetetleníti a hosszú távú pénzügyi tervezés lehetőségét.
A főpolgármesternek létre kell hoznia egy olyan szakértőkből álló kabinetet, amely képes egy ilyen terv megrendelésére és érvényesítésére. Gyakorta külső cégeket kell megbízni ezek elkészítésével, de a külső szakértők munkája a belső háttér, a kabinet nélkül nem ér semmit.
Ez persze egyfajta meritokrácia, amely olymódon szolgálja a várost, hogy a szakma legjobbjainak segítségével előnyben részesíti a szaktudást a pártnyomulással szemben.