Borkai dacos hivatala – közben gyűlik a szemét

Posted by

Kulcsár László
(Győri tudósítás)

Az idei nyár első napja óta tartja napirenden az Infovilág szerkesztősége a győri Tűz utcában kialakult áldatlan állapotok megszüntetésének a szükségességét. Munkatársaink – fotoriporterünk meghökkentő, elszomorító, fölháborító, a valóságot megörökítő – felvételei láttán nem egyszer írtunk az országos elrettentő példaként emlegetett budapest-kőbányai Hős utcában kialakult körülményeket fölülmúló helyzetről. Közérdekű kérdésbe foglaltuk: meddig tűri el a megyei jogú város önkormányzata a Győr-Újváros jó ezer négyzetméterén látható-tapasztalható förtelmes állapotokat?
Hónapokkal az éppen aktuális állapotot bemutató fénykép-felvételekkel illusztrált cikkeink megjelenése után már-már kínunkban, a város polgármesterét szólítottuk föl (miután hivatalnokai a fülük botját sem mozdították) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. (ma még érvényes) törvény alapján a válaszadásra. A mostanság oly sok irányból támadott (joggal, vagy jog nélkül: döntse el majd a bíróság!) polgármester az önkormányzati választás előtt néhány órával válaszolt is az Infovilágnak, amit azonban szerkesztőségünk nem fogadott el. Persze, még az is elképzelhető, hogy pusztán a válaszlevél alá firkantotta a nevét, ám el nem olvasta. Mert ha az aláírás előtt ezt megtette volna, ha körültekintően tanulmányozza a szerkesztőségünk által kifogásolt állapotokat, akkor nem olyan választ küld, amivel sajnos, nem tudtunk mit kezdeni. A győri városháza szerint az ilyesmi nem közügy (2019.06.21.Három nappal előtte ez jelent meg az Infovilágon. A cikket elküldtük a győri városháza marketinggel megbízott hivatalnokának, aki (bár átvette a levelet), nem válaszolt. Tíz nappal később konstatáltuk, hogy (Győr-)Nyugaton a helyzet változatlan.
Pedig még Borkai is tudja: egészségügyi veszélye van a győri Tűz utcában fölhalmozott vagonnyi hulladéknak, szemétnek, akár egy járvány góca lehet, különös tekintettel arra, hogy a rengeteg hulladékban elszaporodnak a rágcsálók, amelyek aztán nem csupán ott, hanem távolabb, akár a sok helyütt eredménytelenül fényezett belvárosban is kereshetik maguknak az elemózsiát.

Megjelent az infovilágon