Itt a Szabad Európa Rádió, a Szabad Magyarország hangja

Posted by

Victor László (Washington)
A fiatalok már nem ismerik. Az idősebbek számára ez a sötét időkben a szabadság hangja volt. És a The New York Times értesülései szerint 2020-ban újra rákapcsolhatunk.
“Itt a Szabad Európa rádió, a tizenkilenc, huszonöt, harminchárom, negyvenegy és negyvenkilenc méteres rövidhullámon…” Igy szólt a bejelentkezés, amikor nem ártott körülnézni, vajon, hallják-e a szomszédok is? Az ÁVO ugyanis figyelt. Nem véletlenül. A Szabad Európa rádió abból a meggyőződésből született, hogy az információ – fegyver. A szabad vélemény, eljuttatva az emberekhez, a rendszer megváltoztatásához vezethet.
Most, a legnagyobb amerikai lap értesülései szerint –az Orbán vezette Magyarországon összezsugorodott médiaszabadság miatt – indokolt, hogy az 1993-ban leállított magyar adás újrainduljon. Egy független szövetségi szervezet a United States Agency for Global Media keményen kűzd azért, hogy sikerüljön finanszírozni a projektet. Először is várják a Kongresszus jóváhagyását. Ez még szeptemberben megtörténhet.
„Elvégeztük a házi feladatunkat. A támogatás széles körű. Így arra készülünk, hogy nekivágunk” – mondta a New York Timesnak John Lansing, a szervezet vezetője. Elmondta, hogy 750 ezer dolláros a kezdő költségvetés. Az irodát Magyarországon állítanák fel. Jövő májusban indulnának, amolyan kísérleti adásként. Egy év múlva indulnak teljes gőzzel.