Csizma az asztalon

Posted by

Feledy Botond
> Az európai döntéshozók nagy része “nem tudja kizárni”, hogy adott esetben európai katonák ukrán földre lépjenek. Berlinben teljesen leizzadtak a gondolatra is, bár pont a Taurus-rakéták leszállítása miatt alighanem elkerülhetetlen lenne, hogy német szakértők a terepen legyenek. Hasonló a helyzet a kiberbiztonsággal, kiképzéssel és más technikusokkal: nem kell rögtön harcoló gyalogosokra és Top Gun pilótákra gondolni, hanem a háttérből támogató személyzet az, amely egyébként már eddig is megfordult Ukrajnában.

Ahogy múlt héten írtam, az eszkalációmenedzsment nehéz védelempolitikai műfaj. A kontraszt elképesztően erős: múlt héten Putyin újra megfenyegette a nyugatotazzal, hogy akár nukleáris csapást is megfontolhat szükség esetén, míg Macronon kívül az óvatoskodó tábor azon aggódik, hogy nehogy felbőszítse Putyint. A gond ezzel az, hogy muszáj lenne NATO oldalról is fenntartani a stratégiai kétértelműséget. Ahogy ez egy olcsó és relatíve hatékony védelem Tajvan számára is (mivel az USA nem mondja ki, hogy biztosan megvédené, de fenntartja magának a jogot), úgy Európa is kijelentheti, hogy minden opció nyitott, hiszen ezzel – és csak ezzel – lehet Putyin kalkulációit megnehezíteni.

Ha a Kreml sem lehet biztos az európai válaszlépésben, akkor kétszer meggondolja, mit merjen megtenni. Csakhogy ebben két éve elképesztően óvatoskodó a döntéshozók nagy része, és emiatt nem működik az elrettentésnek ez a módszere az oroszokkal szemben. Ezen próbált Macron csavarni egyet, de még nem talált ebben partnereket.

Címkép:  Macron és Scholz kűzd, miközben Putyin vodkázik Zelenszij fölött