Egy állítás igaz vagy nem igaz

Posted by

Stumpf András

>Sérül Magyarország szuverenitása – egyúttal kiemelt nemzetbiztonsági kockázatot hordoz –, ha a politikai hatalom olyan személyek, szervezetek kezébe kerül, akik és amelyek függőségi viszonyban állnak bármely külföldi hatalommal, szervezettel vagy személlyel.”

A tegnap este benyújtott „szuverenitásvédelmi” törvénycsomag tervezetében szerepel ez a veretesnek látszó megállapítás, rögtön az elején, előzetes indoklásaként mintegy annak, miért van szükség az Alaptörvény újabb módosítására, új, „szuverenitásvédelmi” hivatal létrehozására, azon szervezetek monitorozására, amelyek „külföldről származó támogatás felhasználásával megvalósuló tevékenysége befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére”, valamint akár három évig terjedő börtönbüntetés belengetésére azok számára, akik választáson civilként indulva külföldről fogadnának el pénzt.

Mielőtt részletesen belemennénk, mi értelme is van a tervezetnek, vizsgáljuk meg előbb az idézetben foglalt alapállítást! Két lehetőség van ugyanis. Az állítás vagy igaz, vagy nem az. Mérhetetlen nagyvonalúságunkban először fogadjuk el igaznak a mondat tartalmát. Hümmögve bólogassunk kicsit, miközben mondogatjuk: igen, országunk szuverenitása sérül és kiemelt nemzetbiztonsági kockázatot hordoz, ha a politikai hatalom olyanok kezébe kerül, akik függőségi viszonyban állnak bármely külföldi hatalommal, szervezettel vagy személlyel.

A nyugodt, egyetértő hümmögést azonban ekkor óhatatlanul éles csattanás szakítja meg: a homlokunkra csapunk. Hiszen akkor baj van. Legalább 2010 óta nagy a baj. Akkor ugyanis olyanok kerültek hatalomra, akik pénzt fogadtak el külföldről. A Fidesz pártalapítványa kimutathatóan kapott a német CDU pártalapítványától. Nem csupán ösztöndíjprogram keretében: többször milliós összegeket utaltak a németek a Fidesz-alapítványnak.

Részlet a Válaszban megjelent írásból.