Logikai gyakorlatok türköknek

Posted by

Krebsz János
>Állítólag a logikus gondolkodás képessége nem velünk született adottság, hanem egy megtanulandó tudomány az emberek közötti kommunikáció sokféle eszköze közül.

Ha oda is figyelünk, nem úgy születnek a gondolataink, hogy szabályos logikai lépésekkel eljutunk egy igazsághoz. Ellenben, ha közölni akarunk valamit, akkor célszerű logikusan felépíteni a mondandókat annak reményében, hogy a másik ember meg fogja érteni. És van még az a lehetőség, hogy nem a ráció, az ésszerűség eszközeivel élünk, hanem az érzelmekre, elköteleződésekre dolgozunk rá.

Néhány példa.

Magyarország harcol a földrészünket elözönlő migránstömegek ellen, ezért kerítést épített, és megnehezíti a menekültek regisztrációját. Ebből logikusan következik, hogy az embercsempészet miatt lebukott bűnözőkkel tele lesznek a börtönök, jelentős költségekbe verve az államot. Ilyenkor lehetséges lépés, logikusan következik a zsúfoltságból, hogy szabadon engedjük az embercsempészeket. A velünk ellenséges és folyton kötözködő Európai Unió ezért kötelezettségszegési eljárást indít hazánk ellen. Külügyminiszterünk kommentálja a lépést: Brüsszel a migránsbarát.

Tele van az internet meg a közösségi oldalak panasszal a magyar államvasutak leromlott állapotáról. Jó évtizede elmaradtak a fejlesztések, folyamatosan késnek és romlanak a szerelvények meg a pályák, berendezések. Ekkor történik egy baleset több utas égési sérüléseket szenved egy mozdony felrobbant hűtőjétől. A közlekedési miniszter (nyugati országokban ilyenkor a lemondását fontolgatja) kijelenti, lehet, hogy gyorsaságban és kényelemben vannak lemaradásaink, de a biztonságból nem engedünk.

És még a béke akarása. Ugyebár az a logikus, ha mindenki egyszerre leteszi a fegyvert, és békés, tárgyalásos útra tereli a konfliktust. Ezzel szemben az USA, a NATO meg az Európai Unió fegyverrel támogatja a megtámadott Ukrajnát, ezzel meghosszabbítva a csatározásokat. Magyarország nem. A szövetségi rendszereken belül önálló békevággyal jelentkezik, mondván, minden egyes háborús nap újabb emberi és anyagi áldozatokkal jár. Ez önmagában lehetne logikus érv, de csak a helyzet befagyasztását eredményezi.

Mi magyarok… – tetszés szerint folytatható valami miniszterelnöki okossággal, aminek a formális logikához semmi köze. Európai (görög) találmány, mi meg keleti türk nép vagyunk.

Új Hét

Címkép: A logika a hét szabad művészet része volt