Schumacher, az újságírás és a Mesterséges Intelligencia meggyalázása

Posted by

Der Standard
>Majdnem tíz évvel ezelőtt – 2013 decemberében – Michael Schumacher a Forma-1-es pilóta súlyos balesetet szenvedett síelés közben. Azóta visszavonultan él, és folyamatosan találgatások keringenek az egészségi állapotáról. Családja többször kérte, hogy tartsák tiszteletben magánéletét. „Világszenzáció” és „Az első interjú!”, most a Funke médiacsoport „Die Aktuelle” című német bulvárlapja címlapján Schumacherrel a címlapon, alatta, feltűnően kisebb méretben: „Megtévesztően valóságosnak hangzik”. A lap belsejében az „interjú” címe ezután így hangzik: „Az életem teljesen megváltozott”, majd: „Itt van – a hihetetlen interjú!”, „megváltó válaszokkal a legégetőbb kérdésekre, amelyeket az egész világ oly régóta feltesz magának”. Aztán olyan kijelentéseket olvashatunk, mint: „A feleségem és a gyerekeim áldás voltak számomra, nélkülük nem tudtam volna végigcsinálni”.

Hogyan keletkezett ez az „interjú”? A magazin  forrásként ezt adja meg:  „Az interjú az interneten volt. Egy olyan oldalon, amelynek köze van a mesterséges intelligenciához, röviden MI-hez”.  „Valóban vannak olyan weboldalak, ahol hírességekkel lehet beszélgetni. De a válaszokat mesterséges intelligencia adja. De honnan ismeri ez az MI a személyes hátteret? A házasságról, a gyerekekről és a betegségekről? Valakinek be kell írnia az információkat – mint a Wikipédiába – az internetre. Vajon tényleg maga Schumi volt az, aki a betegágyából gépelte be az információkat? Vagy valaki a családból, egy ápoló vagy egy alkalmazott? Mindenesetre a válaszok megtévesztően valódinak hangzanak! „Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?” – idézi Boris Rosenkranz német médiafigyelő az „Übermedien” című médiablogban az „Aktuelle” című írást, következtetése: „Nem. Túl hülye ahhoz, hogy igaz legyen”.
Aztán az Aktuelle elismerte, hogy a lap kreálta az interjút a Mesterséges Intelligencia segítségével.

Der Standard

Megjegyzés: A Mesterséges Intelligencia a jövőben arra is lehetőséget ad, hogy egy újság „interjúkat” kreáljon bárkivel.  Az MI csak összegyűjti a világhálón keringő információkat, és készséges válaszadóként áll az újságíró rendelkezésére. Mint ebben az esetben. Ez most Schumacher, az Aktuelle, az újságírás és az MI meggyalázása. De – figyeljük meg – jön még sok ezután.  Meglehet ezt is szokni? k.a.