Ez is egy kérdés, s nem is mellékes!

Posted by

Juszt László

Négy nappal ezelőtt a magyar kormány, egészen pontosan Szijjártó Péter azt nyilatkozta, hogy Magyarország még jobban növelheti befizetését a Budapesten működő orosz kémbankban. Ekkor már a második legnagyobb befizető volt a magyar kormány, amely a tőke 17,36 százalékát adta be, azaz csaknem 76 milliárd forintot tesz ki a részesedése.
Erre ma délután közlik, hogy “vissza a babaruhát”. Azonnali hatállyal kilépnek az IIB-ből.

Csakhogy ez nem ilyen egyszerű!

Mi lesz a részesedéssel?
Kivásárolnak minket?
Ha igen, akkor ki?
Ha igen, akkor hány százalékon?
Vagy otthagyjuk a berakott tőkét?
Bukunk újabb 76 milliárdot?
Mi lesz a bank licenszével?
Mi lesz az igen értékes Duna-parti ingatlannal, a Lánchíd Palotával?
Az IG tagok általában a teljes vagyonukkal felelnek. Büntetőjogi felelőséggel is tartoznak, hogyan lesz ez számon kérve?
Tudja-e valaki, – mert ez sem volt eddig nyilvános – hogy milyen kihelyezései voltak?
Voltak-e egyáltalán?
Milyen garanciákat vállalt más bankok mellett?
Mi lesz a diplomáciai mentességgel itt tartózkodó oroszokkal, akik közül kettőt máris fekete listára tettek az USA-ban?
Van-e valaki aki felelősséggel állíthatja, hogy Magyarországot ma egy felelős ember irányítja, s nem egy politikai kalandor, akit csak a korrupció, a teljes pályás letámadás tart a pozíciójában?
Végjáték a Duna mentén? . . .

Egyre gyorsabban haladunk a teljes nemzetközi elszigetelődés irányába. A miniszterelnök mindenféle kontroll nélkül hajtja az országot a totális romlásba.

A környezete a káoszt kihasználva fosztogat. Eszébe sem jut megállítani, vagy figyelmeztetni, esetleg rákérdezni, hogy ezt, vagy azt miért teszi? Én szakmám szerint csak kérdezni tudok. Ezt teszem nyolcadik hete. Ezt kérdezném a péntek reggeli “igehirdetés” helyett.
– Tisztában van Ön azzal, hogy a magyar háztartások költötték a legtöbbet – arányaiban – rezsire az Európai Unióban az elmúlt években?
– Ön nem reagált semmit fideszes politikusok arcátlan rablására, nevezetesen a darabonként 60 millióért épített lombkorona sétányokra. Ezek szerint Ön elfogadhatónak tartja az ilyen “okosságot”?
– Mondanám, hogy boldog idők! Amikor még olyan kijelentésekkel szórakoztatta a közönséget, hogy: “SZENT ISTVÁNT – ÉLETE UTOLSÓ NAPJAIBAN – ALCSÚTDOBOZ ÉRINTÉSÉVEL VITTÉK SZÉKESFEHÉRVÁRRA. A LEGENDA SZERINT A KIRÁLY ITT AJÁNLOTTA MAGYARORSZÁGOT MÁRIA KEGYELMÉBE.” Erre sem addig, sem azóta semmiféle utalást sehol senki nem talált. Ezt hazug blöfföt miért találta ki? Mit akart vele mondani?
 Szijjártó azt mondta, hogyaz Egyesült Államok a második legnagyobb befektető az országban: 1700 amerikai vállalat, 106 ezer magyar munkavállalót alkalmaz. A Magyarországra irányuló külföldi működőtőke 10 százalékát amerikai befektetők hozták. Nem mellékesen az USA a NATO-ban partnerünk. Ön ennek ellenére március elsején“Magyarország ellenfeleként” azonosította az Egyesült Államokat. Szijjártó hazudott, vagy Ön nem tudta mit beszél?
Mi a véleménye:miben különbözik az Önök egykori kordonbontása Hadházy Ákosék mai kordonbontásától?
– Első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy boszniai bíróság Novalicot, Bosznia miniszterelnökét, mert a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas összegekért vásároltak kínai lélegeztetőgépeket. Száz lélegeztetőgép megvásárlására a cég körülbelül ötmillió eurót kapott az államtól. Novalic mennyivel rosszabb, mint a macedón kollega, akinek megadta a lehetőséget, hogy nálunk bujkáljon?
Ha már itt tartunk, nem gondolkodott el azon, hogy közel 2 milliárdért 4 évet szabtak ki. Önök 300 milliárdot tűntettek így el, miközben tudtuk, hogy nem kell ennyi gép és ezeknek nagy része alkalmatlan is a feladatra? Ez hány évet érne egy valódi jogállamban?
 A XVII. századi olasz hadvezér, Montecuccoli mondta: “A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és megint csak pénz.” Értem, hogy fegyvert nem szállítunk az ukránoknak, de Ön, a “békepárti”, a mi pénzünkből kétszeres áron vásárolt orosz gázzal segíti Putyin háborúját?
– Ön Angele Merkelt idézte, aki – ahogyan mondta – ellentétben a mai európai vezetőkkel mesterien elintézte a krimi agressziót. Ezért abból nem lett háború. Ezt komolyan is gondolja? Nem ugyanolyan agresszió volt az is, mint a mostani és az, hogy arra nem kapott komoly választ, csak bátorította a további lépésekre Putyint?
– Nem látja elérkezettnek az időt arra, hogy hadat üzenjen az USA-nak?