Azok a rockzenészek – ahogyan Szalay Zoltán látta őket

Posted by

 

Szalay Zoltán

Szalay Zoltán fotográfus (1935–2017) visszatekintő műveinek kiállítása – Szolnok, Óbuda, Marosvásárhely, Debrecen, Tata és Miskolc után – Budapesten, a Magyar Zene Házában, a Multimédiás Könyvtár & Klubban lesz látható március 1-jétől.

A 80 képből álló tárlat az 1954-től a Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas Szalay Zoltán könnyűzenei témájú képeiből készült. A válogatásban helyet kaptak a könnyűzene hátterében dolgozók éppúgy, mint a rajongók, a legendás helyszínek, és természetesen azok a zenészek és énekesek is, akik a maguk idején sztárnak számítottak, ma viszont már kevesebben emlékeznek rájuk.

A kiállítás érdekessége, hogy bemutat olyan képeket, amelyek az Illés együttesről húsz év különbséggel, az Omegáról és Zoránról pedig negyedszázad eltéréssel készültek.

Az utolsó lehetőség, hogy lásd. Csak mondom…

Az Omega, 1968

Illésék, 1968

Kovács Kati, 1974

Sztevanovity Zorán és Dusán, 1989

A kiállítást
Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas énekes, dalszerző, népzenekutató nyitja meg,
köszöntőt mond László Ágnes újságíró, Szalay Zoltán özvegye
Jávorszky Béla Szilárd rocktörténész, újságíró,
a Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtár & Klub vezetője
Közreműködik: Bajnai Marcell, gitár

Azok a rockzenészek
ahogyan Szalay Zoltán látta őket

Megnyitó: 2023. március 1. szerda 16.00
A kiállítás március 31-ig tekinthető meg
Magyar Zene Háza
Budapest, Városliget, Olof Palme sétány 3.
A kiállítás megtekinthető digitálisan is a beatkorszak.hu oldalon

* * * * *

Szalay Zoltán fotográfusról

„Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj, és akkor jó kép születik!”

Hajóskapitány szeretett volna lenni. A kortárs magyar fotográfia kiemelkedő személyisége lett. Amit lehetett, amit akart, amit kellett, azt lefényképezte = megörökítette.

„Szalay Zoltán nagy ember. Ha jól kihúzza magát, fél fejjel a hazai fényképészátlag feje fölé magasodik. Régebben is, meg még ma is. Ennek okán aztán lehet rá figyelni” – írta róla Kincses Károly fotótörténész.

Haláláig számtalan újságnak dolgozott, ő indította el a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítást – és rendezte harminc éven át. Tanított a Kaposvári Egyetemen, a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolájában. Fotós generációk nőttek fel a keze alatt.

Kiállítása volt Budapesten, Szolnokon, Sárospatakon, Veszprémben, Pécsen, Szegeden, Szentendrén, Szécsényben, Berlinben, Brémában és Zürichben.

2004-ben, Magyarország Európai Uniós csatlakozásakor jelent meg – Göncz Árpád köztársasági elnök ajánlásával – az Ilyenek voltunk. Magyarország elmúlt ötven éve című történelmi albuma.

Az utóbbi években megjelent albumai:
Azok a hatvanas, hetvenes évek – Szalay Zoltán fotóalbuma Parti Nagy Lajos képmelléírásaival
Azok a nyolcvanas, kilencvenes évek – Szalay Zoltán fotóalbuma Parti Nagy Lajos képmelléírásaival

Jelentősebb díjai: Pulitzer-emlékdíj, Táncsics Mihály díj, Magyar Fotóművészek Szövetsége életműdíja, Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje

Olvass bele