Amikor az agresszor humanitárius maszkot ölt

Posted by

Barthalas Zsuzsa

>Kell-e abszurdabb hír annál, hogy az az Oroszország küld mentőcsapatokat Törökországba, a földrengés sújtotta területekre, amelynek nárcisztikus, pszichopata vezetője, Putyin maga lövette rommá, tetetett a földdel egyenlővé ukrán városokat, falvakat, ölette halomra az ott élőket a tömeggyilkos orosz hadsereggel és a zsoldos, bűnözőkből, gyilkosokból verbuvált Wagner-csoporttal?

Kell-e ennél nagyobb szemfényvesztés, álszent jótékonykodás, cinikus politikai számítás?
Vajon ezzel valójában a másik despotának, Erdogannak a kegyeit keresi, vagy csak el akarja játszani a világ számára, hogy az ő terrorista állama (Oroszország) milyen együttérző, segítőkész és humanitárius
tud lenni? A mostani súlyos földrengés érinti a kurdok lakta régiókat, a szíriai polgárháború sújtotta területeket is. Az önálló államisággal nem rendelkező kurdok ellen (annak ellenére, hogy az 1920-as Sèvres-i békeszerződés garantálta az autonómiához való jogukat) Erdogan ugyanolyan háborús bűnöket (vérfürdőt, népirtást) követett/követ el, mint Putyin Ukrajna népe ellen, vagy Assad oldalán a szír polgári lakosság ellen.

Assad, Putyin és Erdogan nyugodtan nevezhetők tömeggyilkosoknak, agresszoroknak, akik megérdemelnék a világ megvetését, a teljes politikai izolációt és azt, hogy ne lehessen szavuk, szavazati joguk semmilyen nemzetközi szervezetben. Amikor egymás mellé tesszük a lebombázott Aleppo képeit, s nézzük a szíriai nép szenvedését dokumentáló képsorokat, benne kicsi gyerekek, anyukák holttesteivel, vagy a bucsai mészárlás képeit, az oroszok által lebombázott háztömbök romjait (Mariupol, Dnyipro, Bahmut stb.) és a romok fölött síró nagymamákat, anyukákat, gyerekeket, vagy a kurd nép szenvedését, a török hadsereg ellenük elkövetett gyalázatos tetteit, a szabadságukért küzdő kurd nők és gyermekeik holttesteit, akkor jusson eszünkbe, hogy a DIKTÁTOROK karaktere mindenhol ugyanaz.

A kezükhöz elnyomás, korrupció, zsarnokság és megannyi vér tapad! Küldhetnek segélycsomagokat más országokba, meg mentőalakulatokat katasztrófa sújtotta övezetekbe és építhetnek templomokat, kórházakat, ám ezek mind csupán a szemfényvesztés eszközei, szennyes lelkiismeretük tisztára mosása, miközben semmi más nem érdekli őket, mint a féktelen hatalomvágyuk kiélése. Ha kell demokratikus díszletek mögé rejtett korlátlan hatalom (illiberalizmus!), diktatúra útján, ha kell háborúkkal való területrablás, vérontás által, elhitetve a tudatlan és manipulált tömegekkel, hogy mindez dicsőség és érdem!

Most, hogy nézem a török, szír, kurd területek földrengés sújtotta romjait, a halál, a szenvedés, a fájdalom képeit, a látványban nem látok különbséget a lebombázott szír, vagy ukrán háborús területek és ezek között. Eredmény oldalról legalábbis. Van azonban egy lényeges különbség: az egyiket a természet okozza (a tektonikus lemezek mozgása/ ütközése), míg a másikat emberi beavatkozás, a háború, a gyilkos elmék vérgőzös tombolása. A tömegmanipuláció által szerzett és kontroll nélküli hatalom!

Miközben szörnyülködünk, ha valaki halálra gázol ittasan egy másik embert, elfogadjuk, hogy tízezreket bombáznak, lőnek le parancsra, s a világ politikusai még béketárgyalásokat is kezdeményeznek fehér asztalnál a tömeggyilkosságra, népirtásra parancsot adóval, s még „elnök úrnak” is szólítják! Mi ez, ha nem abszurd, s egyszersmind tükörképe torz világunknak, amelyik közmegvetéssel sújtja, börtönbe záratja egy baleset okozóját, de szemet huny tízezrek, vagy százezrek életének kioltása, milliók elüldözése, földönfutóvá tétele felett. Csak azért, mert az elkövető egy ország teljhatalmú ura, zsarnoka, pszichopatája?

Normális-e az a világ, amelyik újra és újra védtelenné, kiszolgáltatottá teszi emberek millióit azáltal, hogy asszisztál a zsarnokok hatalomra kerüléséhez és hatalomban tartásához (például a diktatúrákkal való üzleti kapcsolatok útján – lásd orosz gáz), hogy nem képes legalább a korábbi demokráciákban élőket megvédeni ennek veszélyétől?

Az emberiség tudatossággal és meghekkelhetetlen demokrácia-modellel igenis fel tudna készülni arra, hogy ne kerüljenek népek, nemzetek a zsarnokok fogságába, akik bármelyik pillanatban lángba, boríthatják a világot! Ehhez csak annyit kellene tenni, hogy tanulunk a történelem vészterhes korszakaiból és nem engedjük, pontosabban megakadályozzuk, hogy pszichopaták, diktátor karakterek kerülhessenek hatalomra. Ehhez meg kellene változtatni az egész politikai „kiválasztódási” folyamatot, el kellene érni a hatalomra aspirálók teljes pszichológiai szűrését, vezetői alkalmasságának rendszeres vizsgálatát! Ha egy profitorientált multicég a vezető munkatársait, de még a „portásait” is képes eszerint kiválasztani, akkor milliók életére hatást gyakorló „országvezetőket” miért nem alkalmasság szerint választunk ki? Miért hagyjuk, hogy a tömegpszichózist alkalmazók, manipulátorok verjenek át bennünket? Aljas akarnokok, torz pszichéjű emberek, egók kerüljenek hatalomra, akiknek első dolguk, hogy leépítsék a jogállamot, a demokráciát?

Nem minden diktátor lesz világégés okozója, de minden diktátor rengeteg szenvedést, kárt okoz népének, országának. A magyar diktátor most éppen a legsötétebb zsarnokok, tömeggyilkosok cinkosa, Putyiné, Erdogané, Lukasenkáé, Hszi Csin Pingé…. Erre pedig nincs bocsánat. Ez a történelem szégyenpadja, ahol a „kisdiktátotorok” bár kispadon ülnek csak, de ettől még a sötét oldalon állva a sötétség urainak szárnysegédei…