„Birodalmi polgárok”: a németországi puccskísérlet

Posted by

Újabb megdöbbentő információk borzolják a kedélyeket Németországban a Reichsbürger (birodalmi polgárok) elnevezésű szélsőjobboldali csoport által tervezett államcsíny ügyében – írja hírösszefoglalójában a DW (Deutsche Welle). Árnyékkormányt működtettek, és megalakították az „Új Német Hadsereget” is, aktív és volt katonák részvételével. A revizionista mozgalomhoz köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot. A gyanúsítottak jelentős része katona vagy katona volt a német hadseregben, illetve az egykori NDK néphadseregében, és többen különleges erők kötelékében szolgálnak vagy szolgáltak.
A német biztonsági szervek történetének egyik legnagyobb szabású műveletében háromezer rendőr és terrorelhárító bevetésével tizenegy tartományban, egyszerre 130 helyszínen tartottak házkutatást kora reggel. Összesen 25 embert vettek őrizetbe. Köztük volt a berlini tartományi bíróság egyik bírája, Birgit Malsack-Winkemann, aki az Alternatíva Németországnak (AfD) párt parlamenti képviselője volt az előző ciklusban.
A történtekkel kapcsolatban az ARD televízióban Olaf Scholz kancellár különösen aggasztónak nevezte, hogy a gyanúsítottak között van az AfD szélsőséges radikális parlamenti párt korábbi képviselője. Elismerését fejezte ki a német biztonsági hatóságoknak, amelyek – mint fogalmazott – képesek arra, hogy megvédjék az államot, a demokratikus rendet. Olaf Scholz pártjával, a szociáldemokrata SPD-vel az élen szinte valamennyi parlamenti párt erőteljes fellépést sürgetett az AfD-vel szemben. Lars Klingbeil, az SPD elnöke emlékeztetett arra, hogy a radikális ellenzéki párt szerepel az alkotmányvédelem megfigyelési listáján. A pártelnök szerint az AfD-nek nincs helye a szövetségi, illetve tartományi parlamentekben, a bírósági testületekben és általánosságban a közszolgálatban. Maga az AfD csupán egy rövid közleményt tett közzé, és ebben elhatárolta magát a történtektől. Azt állította, hogy a legtöbb német állampolgárhoz hasonlóan maga is csupán a médiából értesült mindenről. „A leghatározottabban elítéljük az ilyen törekvéseket” – fogalmazott a közlemény, amelyben a párt két társelnöke a történtek mielőbbi és maradéktalan feltárást sürgette.Időközben a berlini városi bíróságon fegyelmi eljárás indult Birgit Malsack-Winkemann ellen, aki jelenleg még a bíróság aktív bírája, korábban pedig az AfD Bundestag-képviselője volt. Parlamenti belépési engedéllyel is rendelkezett, amit azonnali hatállyal megvontak tőle. Több parlamenti párt felszólított a parlament épületének fokozottabb védelmére is. Időközben olyan híresztelések is elterjedtek, hogy a Reichsbürger csoport még karácsony előtt akciót tervezett volna a Bundestag ellen, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. A gyanú szerint a csoport 2021 novembere óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akartak végrehajtani. A többi között azt tervezték, hogy a villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot – a Bundestag székhelyét – és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat.