Jöttek-mentek egy dosszié miatt

Posted by
Vásárhelyi Mária
>Amikor az Orbán Ráchel-Tiborcz István házaspár az év elején, február környékén bejelentette, hogy családjukkal külföldre, a festői Marbellára költöznek, ami egyébként a fehérgalléros bűnözés Mekkája is, őszintén elcsodálkoztam. Orbán Ráhel ugyanis azt mondta, hogy utazásuk célja, hogy gyermekeik világot lássanak, nyelveket tanuljanak, jó iskolákba járjanak. Csodálkoztam, mert egyrészt azt hittem, hogy ők kiválónak tartják a magyar oktatási rendszert (ez a miniszterelnök gyermekeként mondhatnám munkaköri kötelességük lett volna), másrészt nem emlékszem, hogy tőlem és a többi magyar adófizetőtől engedélyt kértek volna arra, hogy a mi pénzünkből drága, külföldi magániskolákban taníttassák gyermekeiket, ami három gyermek esetén nem tréfa. Akkor azt gondoltam, hogy ez a bejelentés azért egy kicsit felkavarja az állóvizet, hogy miközben a mi gyermekeink, unokáink egy fokozatosan szétrothadó iskolarendszerben próbálják elsajátítani a tudást, ahol se tanár, se kréta, se fűtés, a miniszterelnök lányának gyermekei elmenekülnek innen, hogy megfelelő oktatásban részesíthessék utódaikat. Ráadásul akkoriban már arról is tudhattunk, hogy O.Ráhel éppen most készülődik luxus bababoltot nyitni a luxus bevásárlóközpontban. Én ezt finoman szólva brutális pofátlanságnak véltem. De polgártársaink többségét ez – sok más egyéb mellett – egyáltalán nem érdekelte.
Aztán legnagyobb megdöbbenésemre kiderült, hogy a miniszterelnök két saját lábán álló, saját elsőszülött gyermeke nyáron visszaköltözött családjával Budapestre, és beíratta őket a körzeti gyermeknevelő intézményekbe.
Vajon néhány hónap alatt miért változhatott meg a család véleménye a remek nyugati magániskolákról, a nyelvtudás és világlátás fontosságáról és arról, hogy a magyar oktatási-nevelési intézmények méltó körülményeket tudnak-e biztosítani, a trónörökösök számára.

Kellett egy kis idő, amíg leesett a tantusz! A 2021 végén készült közvéleménykutatások azt jelezték, hogy az ellenzéki pártok nemcsak hogy utolérték, hanem hajszállal meg is előzték a kormánypártot a választási előrejelzésekben. Nemcsak azokban, amelyeket mi is olvashattunk, hanem a fidesz által hetente készített, szisztematikus kutatásokban is. Rövid időre tehát reális esélye mutatkozott annak, hogy az ellenzék nyer a választásokon. Márpedig ha ez így történik, és az ellenzék beváltja ígéretét, akkor az első ember, akit bíróság elé lehet állítani éppen Tiborcz István lett volna. Hiszen az Elios-ügyben lezárt nyomozati anyagot adott át az OLAF a magyar államnak, bármikor vádat emelhettek volna Tiborcz és társai ellen 12 milliárd forintos korrupciós ügyben való érintettség miatt. Már nem lett volna szükség nyomozásra, bizonyítékok beszerzésére, tanú meghallgatásra, a vádirat konyhakész volt. Csak ki kellett volna nyitni a dossziét. És bár nem nagyon hittek abban, hogy ez megtörténhet, hiszen rengeteg bevetésre váró eszköz volt még a tarsolyukban választási csalásokból, azért tudták, hogy az ördög nem alszik. Meggyőződésem szerint ezért volt olyan sürgős a külföldre költözés és a választási győzelem után ezért térhettek teljes lelki nyugalommal vissza, hogy a jövőben az eddiginél is biztosabban állhassanak a magyar adófizetők lábán.

Címkép: Amikor Orbán Ráchel költözött