Kisködmön ország

Posted by

Uj Péter heti hírlevelének egyik remek részlete (érdemes előfizetni rá)

Napsugaras, orgonaszagú, szép májusi napon Varga miniszterasszony, a csudás képességű jurisconsultus, tűz az esze, gazdag a lelke, magakedveltető minden tette-vette, egy karján is megbírja a tótágast, és úgy dekázik negyvenet ballal,  hogy közben hegedüli a Nélküledet, jobbal pedig, a kapunak háttal, felugrásból a baloldali szögletet ollózza a pipába, szóval a miniszterasszony aktuális retorikai remeklésében a kincskereső kisködmönhöz hasonlított bennünket, magyarokat, az országot, a lángoktól öleltet, konkréten az Európai Uniót tette meg a kis Gergőnek, a szegény Márton szűcs árván maradt fiának, akit néha szorít az a bizonyos ködmön. Azaz mink. Miszerint a Gergő-EU lelkiösmerete, ugye.
Nem értettem én, biza, hogyan lehet egy ország hasonlatos egy kabátkához, amely kabátkát ráadásul az öreg Márton szűcs a halála pillanatában fejezte be éppen. De a tudós asszony el is magyarázta ékesszólóan, klasszikusként hivatkozva a szabadkőműves-szélsőliberális Móra Ferenc népszerű, bár némileg didaktikus ifjúsági regényére, amely generációkat taszíthatott sírógörcsbe és mélabúba, nekünk is egyik első olvasmányunk volt, emlékszem, a körtemuzsikás első fejezetre például, sosem hevertem ki, alig néhány oldal után meghal a gyerek főhős kisgyermek húga, torokgyíkban, aztán néhány fejezet után a Márton szűcs kezéből esik ki a tű szívszélhűdés következtében, és még csak utána jön a kis Bice-Bóca meg a sújtólégrobbanás. Nem az a kifejezett Benny Hill Show, na.
De mégis telitalálatnak kell minősítenünk a miniszterasszony allegória- és alapműválasztását, egyrészt a irribeláris pupolizmus szabályai szerint az alsós anyagból választott, másrészt a régió aktuális helyzetéhez mindenképpen jobban illik egy ilyen, nem kimondottan könnyed, hurráoptimista mű, mint mondjuk a Piszkos Fred, a kapitány.
Bár Varga miniszterasszony figyelmét talán elkerülte egy fontos részlet a regényből, amikor a kisködmönt készítő Márton szűcs figyelmezteti Gergőt:

„Mihelyt valaki megtudja, hogy a ködmönöd kincses ködmön, rögtön elveszti az erejét. Érted-e?”

Tehát ködmönségünk leleplezése sajnos a ködmönben (bennünk) rejtőző tündér automatikus felmondását (tündxit) vonja maga után.