Mindenki megnyugodhat: ismét remek kormányunk lesz

Posted by
Lendvai Ildikó
>
Ezt onnan tudni, hogy ez megint duplaorbános kabinet. Marad a Nagyorbán, de a Kisorbán, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is. Orbán néven nálunk lehetetlen megbukni, ugyebár. Még az is jó, hogy a kormányzás vidáman indul: a miniszterelnök fb-oldalán egy futballkerethez hasonlóan sorolta fel a tárcavezetőket, Nagy1 és Nagy2-ként, Varga1 és Varga2-ként nevezve meg őket. Ez mindjárt jókedvre hangolhat minket, főleg, hogy a hatalmi ágak szigorú szétválasztása jegyében míg a kormányfő így viccelődik, addig a parlamentben számíthatunk Kövér változatlanul sanyarú képére.
Egyebekben a kormányról a következőket kell tudni:
1. A két legnagyobb hatalmú ember (Orbánon kívül) Rogán és Pintér lesz. Ez azért jó, mert a pletykák szerint utálják egymást, (Pintérék nyomozásai a Völner-ügyben kissé meg is égették Rogán környezetét), így nem szövetkezhetnek Orbán ellen. A fő cél tehát a propaganda és a csend, rend, fegyelem. Rogánt egy ideig dugdosták a nyilvánosság elől különböző botrányai miatt, de most a választási diadal után már senkit nem szégyellnek. A mindenható propaganda mellett ezentúl hozzá tartoznak a polgári titkosszolgálatok is. Ő lesz Tuskó Hopkins, aki olvassa a névsort, így őt magát senki sem kereshetti rajta, ő nem lesz a megfigyeltek között, viszont róla minden titokban maradhat. Pintért sem kell siratni: az már tudható, hogy az iskolák (és pedagógusok) a rendőrminisztériumhoz tartoznak, ami igazán remek hely nekik. Hogy az egészségügyet is ő kapja-e meg reszliként vagy más,, még nem tudni.
2. Orbánnak most a gazdasági tűzoltás a legfontosabb. A 14 tárcából 8 vagy 9 ezzel foglalkozik. Hogy szét vannak szabdalva, az megint jó. Így a pénz fölötti főhatalom megint Orbáné.
3. Az egészségügy, közoktatás, szociálpolitika, környezetvédelem – minden, ami az emberi élet és jövő szempontjából fontos- ismét le van sajnálva. Nem lesz saját miniszterük, és ennek nemcsak szimbolikus jelentősége van. Nincs, aki harcolhatna értük a kormányülésen, pl. a költségvetés alakításánál.
4. Újságírók kiszámolták: ez minden idők leggazdagabb kormánya, több igen vagyonos ember, nagyvállalkozó, NER oligarcha szerepel benne. Orbán annyira megégette magát Káslerrel, Hendével, másokkal, hogy most vállalati tapasztalatokkal bíró menedzsereket is bevont.
5. Közöttük Szalay-Bobrovniczky, az új honvédelmi miniszter. A Rogán-Habony baráti kör tagja, orosz üzleti kapcsolatokkal. Részben abból növelte a vagyonát, hogy (nem mellesleg a kormányszóvivő férjeként) katonai eszközöket adott el a kormánynak. Elődje a NATO elkötelezett híve volt, sajnos óvatlanul ki is mondta, hogy hadseregünk a NATO nélkül az ég egy világon semmit sem képes megvédeni. Meglátjuk, ott mit szólnak a cseréhez.
6. Mindnyájunk örömére, a felvonulók kérésére marad Semjén mint miniszterelnökhelyettes. Hosszú mosolyára mindig számíthatunk.