Ukrajna keményen fellép az orosz csapatokat segítő kollaboránsok ellen

Posted by

Viktor idegesnek tűnt, amikor maszkos ukrán biztonsági katonák teljes rohamfelszerelésben benyomultak zsúfolt lakásába az északi Harkivban. Remegett a keze, és megpróbálta eltakarni az arcát. Azért csaptak le rá, mert oroszbarát hazaárulónak tartják. A középkorú férfi azután került az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU látókörébe, hogy a hatóságok szerint a közösségi médiában a nácik ellen harcoló Vlagyimir Putyin orosz elnököt dicsőítő, a régiók elszakadására felszólító és az ukrán nemzeti zászlót a halál szimbólumának nevező posztokat tett közzé.

„Igen, nagyon is támogattam Ukrajna orosz megszállását. Sajnálom. (…) Már meggondoltam magam” – mondta Viktor. Remegő hangjából egyértelműen érezhető volt, hogy kényszer alatt tette a nyilatkozatot az ukrán biztonságiak jelenlétében. „Szedje össze a holmiját, és öltözzön fel” – mondta az egyik tiszt, mielőtt kikísérte volna a lakásból. Az SZBU a nyomozásukra hivatkozva nem árulta el Viktor vezetéknevét.

A férfi egyike volt annak a közel négyszáz embernek, akiket csak a harkivi régióban őrizetbe vettek az ukrán parlament által gyorsan elfogadott és Volodimir Zelenszkij elnök által aláírt, az oroszok február 24-i inváziója után hozott, kollaboráció elleni törvények alapján. Az orosz erőkkel való együttműködésért, az orosz agresszió nyilvános tagadásáért vagy Moszkva támogatásáért akár tizenöt év börtönbüntetés is kiszabható. Akinek tevékenysége halálos áldozatokkal jár, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

„Az együttműködésért való felelősségre vonás elkerülhetetlen. Hogy ez holnap vagy holnapután történik-e, az másik kérdés – mondta Zelenszkij. – A legfontosabb, hogy az igazságszolgáltatás elkerülhetetlenül meg fog történni.”

Bár a Zelenszkij-kormány széles körű támogatást élvez még sok orosz ajkú ember körében is, nem minden ukrán ellenzi az inváziót. A keleti ipari régió, a Donbász egyes orosz ajkú lakosai körében inkább Moszkva támogatása a jellemző. A Moszkva által támogatott szeparatisták és az ukrán kormányerők között nyolc éve tartó konfliktusban már az idei invázió előtt is több mint 14.000 ember vesztette életét.

Néhány üzletember, polgári és állami tisztviselő, valamint a hadsereg egyes tagjai is átálltak az orosz oldalra, és az ukrán Állami Nyomozó Iroda szerint több mint kétszáz büntetőeljárás indult kollaboránsok ellen. Zelenszkij még két SZBU-tábornokot is megfosztott a rangjától, hazaárulással vádolva őket. Most állítják össze a kollaboránsok nyilvántartását, és nyilvánosságra fogják hozni – mondta Olekszij Danilov, az ukrán biztonsági tanács vezetője. Nem volt hajlandó megmondani, hogy országszerte hány ember ellen irányult a fellépés. A hadiállapot bevezetésével a hatóságok tizenegy oroszbarát politikai pártot tiltottak be, köztük a 450 fős parlamentben 25 mandátummal rendelkező legnagyobbat, az Ellenzéki Platform az Életért nevű pártot, amelyet Viktor Medvedcsuk, a Putyin elnökkel közeli kapcsolatokat ápoló, bebörtönzött oligarcha alapított. (A sokáig bujkáló Medvedcsuk képviselőt néhány hete fogták el.)

Címkép: Az SZBU 2022. április 12-én kiadott fotója Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán ellenzéki politikusról és oligarcháról, akinek pártját betiltották és akit menekülés közben fogtak el, miután megszökött a háziőrizetből.