A legvonzóbb boszorkányt be kell engedni

Posted by

Pintér Dezső
>Ma Luca napja van.
A Gergely-naptár 1582-es bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebbje, eltérően az idei téli napfordulótól, amely rendszerint december 21-re esik. (Alkalmanként 22-re.)

E naphoz ősidők óta hiedelmek és szokások szegődnek. A rövid világosság és a hosszú sötétség miatt a fény napjának számított. A Gergely-naptárban szereplő Luca névadója a szicíliai Szent Lúcia volt, aki az 5. században mártírhalált halt Krisztus követéséért. Életének példamutató tisztasága miatt személyét a lux – azaz fény- szóval hozták összefüggésbe.
A sok magyar hagyomány sorába tartozik a lucázás vagy Luca-napi kotyolás. E nap reggelén gyerekek ajándékért cserében mondókáikkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek a meglátogatott ház népének:
„Luca, Luca, kity-koty, sok csibe, lúd keljen,
Aludttejes köcsög száradjon a kerten,
Vetés, virág megeredjen,
Luca, Luca, kity-koty.
Luca, Luca, kity-koty, vizük borrá váljon,
Hosszú kolbász, hurka lógjon a padláson,
Házuk népe bajt ne lásson,
Luca, Luca, kity-koty.
Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty.”
Minden komoly ember tudja, hogy a Luca széke különösen hatásos a boszorkányok rontása ellen. A széknek olyan erősnek kell lennie, hogy egy ifjú férfiember súlyát megtartsa. 13 darabból kell állnia, és mától kezdve 13 napig kell faragni, illesztgetni. Mi tagadás, lassan készül, nemhiába Luca széke.
A karácsonyi éjféli misére a kabát alá rejtve kell bevinni a templomba, mert ráállva megláthatók a boszorkányok. Ezután azonban el kell menekülni, nehogy a beazonosítottak kárt tegyenek az ártatlan emberfiában. Helyes, ha a menekülők a zsebükben mákot visznek, hogy azt elszórhassák. A boszorkányoknak – ismeretlen okból – a mákszemeket fel kell szedegetniük, így nem tudják elkapni a fürge lábú legénynépet.
A Luca székét aztán otthon ajánlatos a tűzre vetni, mert a lángok a szakirodalom szerint a boszorkák végét jelentik.
Ezután már csak néhány – nem elhanyagolandó – teendő marad: a kulcslyukba fokhagymát kell dugni, a kést a bal ajtófélfába vágni, a söprűt pedig keresztbe állítani.
Szélsőséges esetekben elképzelhető, hogy ez a módszer sem nyújt tökéletes védelmet. Vészhelyzetben ezért a legvonzóbb boszorkányt – neve a továbbiakban: Édesboszi – be kell engedni.
Ő majd távol tartja a többit.