Több mint bulvár: Moldova György újra megnősül, feleségül veszi titkos szerelmét, aki 20 éve várt rá

Posted by

Sinkovics Gábor

>Katalin már megismerkedésükkor tudta, az író hozzá tartozik. Az élet csodája. A gyász után is kisüt a nap. A feketét az ég kékké váltja. Talán ezt érezheti Moldova György is. A legolvasottabb kortárs író tavaly temette el a feleségét, ám most újranősül. Egy romantikus, titkos szerelem beteljesüléseként. Van e határa az újrakezdésnek? Van-e olyan pont az ember életében, amikor már csak visszatekint, a múltba réved, az önsajnálatba merül s várja élete filmjének a végét? Ha valaki Moldova Györgyöt kérdezi erről, pillanatok alatt megkapja a választ: élj az utolsó, a legeslegutolsó pillanatig! S a Kossuth-díjas író e szerint tölti a hétfőket, a szerdákat, a vasárnapokat. Alkot, ír és szeret. Újra szeret valakit a tavalyi gyász óta. Néhány hónapja ezt mondta lapunknak a Prima Primissima-díjas író: „Feleségemet tavaly veszítettem el. Hetvenkilenc esztendős volt, életrevaló asszony, akiről azt hittem, majd ő temet el engem. A daganatos betegség megkínozta és elvette tőlem. Több mint ötven évig éltünk együtt. Meggyászoltam…”S ez a rövidke vallomás folytatódott akkor.

Moldova György új társra talált felesége halála után / Fotó: Pozsonyi ZitaMert a ma is rendkívül aktív, immár nyolcvanhét esztendős Moldova György hozzátette azt is: „És most Katalinnal kapaszkodunk össze, igazi lelki társként…” S akkor még aligha sejthettük, hogy az összekapaszkodás egy több évtizedes titkos szerelem kulcsszava. Merthogy Palotás Katalin több, sokkal több a népszerű író életében, mint lelki társ, s mint egy segítőkész, rátermett kollegina, irodalmi szerkesztő. Gyönyörű, felkavaró és fájdalmas történet az övék. Olyan történet, amely erőt adhat bárkinek, s példát mutathat azoknak is, akik azt mondják: már késő. Már késő újrakezdeni mindent – már késő az elvesztett boldogságot keresni. Most ismét meséltek nekünk:– Lehet, hogy túl szentimentális lesz, amit most mondok, de amikor több mint húsz évvel ezelőtt bemutattak minket egymásnak Gyurival, azt gondoltam, ő az a férfi, aki hozzám tartozik, aki a társam lehet. Naiv gondolat volt, ő szerette a feleségét és ragaszkodott hozzá. Mégis…valahogy a közös munka során egészen közel kerültünk egymáshoz. Vártuk, hogy találkozhassunk, vártuk, hogy a másik szemébe nézhessünk. Gyuri tisztességes ember, megmondta, nem hagyja ott a családját. De az ember a vágyainak, az érzéseinek nem parancsolhat. Megpróbáltam nélküle élni. Többször is férjhez mentem, s nem tagadom, közben Gyurit képzeltem oda magam mellé. Aztán egyedül maradtam, s tavaly ő is elveszítette a feleségét. Onnantól egymásba kapaszkodunk… – mondta Palotás Katalin a Blikknek.

Az író és Judit húsz éve vonzódik egymáshoz, de az író megtartotta házassági fogadalmát, haláláig hűséges maradt a feleségéhez/ Fotó: Pozsonyi Zita
Az író és Judit húsz éve vonzódik egymáshoz, de az író megtartotta házassági fogadalmát, haláláig hűséges maradt a feleségéhez/ Fotó: Pozsonyi Zita

A Moldova György munkásságát segítő francia–magyar szakos tanár, bölcsész, aki nemcsak itthon, de Párizsban is tanulhatott és élhetett, ösztöndíjjal. Határozott, igazi nő, minden gondolatában és porcikájában. S a titkos szerelem, amely a sikeres íróhoz fűzte, most beteljesedett. S még karácsony előtt összeházasodnak.

– Író vagyok, és az is maradok az utolsó pillanatig. A héten jelent meg legfrissebb könyvem, a Két szerelem, amely a feleségemről szól. Férfiként mindig a harmóniát, a szeretetet, a biztonságot kerestem. A feleségem elvesztése után a sors ajándékának tartom, hogy nem maradtam egyedül. Katalin csodálatos nő és tökéletes társ. Megpróbál vigyázni rám, és hát nem kéne beszélnem erről, mert ez a mi kettőnk magánügye és titka, de mégis örömmel és büszkén mondom, hogy összeházasodunk. Ez lesz életem utolsó esküvője . mesélte Moldova György lapunknak.

Moldova György nem túlzott: valóban vigyázni kell rá. Ír, alkot, ám az egészsége korántsem tökéletes. Nyolcvanhét esztendő malomkeréknyi súlya nehezedik a vállára.

– Szegedi vagyok, rajongásig szeretem azt a gyönyörű várost, de Gyuri kedvéért a fővárosban élek – folytatta Palotás Katalin. – Odaköltöztem a több mint ötvenesztendős házába, amelyben hatvannyolc lépcső visz fel a kerten keresztül, de miatta nap mint nap végigbaktatok rajta. Nagyjából egy éve élünk együtt, és az esküvőre való készülődés közepette is féltem Gyurit. Már volt két infarktusa. A stressz, a körülöttünk lévő világ, az ország megosztottsága és borzalmas hangulata aligha tesz jót neki. Összekötjük az életünket, de én nem veszek el semmit Gyuri gyerekeitől. Még a ház, amelyben élünk, sincs az ő nevén. Mindent, de tényleg mindent a két lányára és a nevelt fiára hagy. Ezt fontos kihangsúlyoznom.

Moldova György mindig is felvállalta baloldaliságát és markáns véleményét. Ez most sincs másként, a Blikknek az mondta: – Nem irigylem az átlagmagyart. Annyi gyűlöletet és ellenségeskedést lát, amennyit aligha érdemelt meg. Fenyegetőzések, vádaskodások, gusztustalan ügyek, harsogó propaganda, korrupció, rongyrázás – ez jutott nekik, nekünk. Próbálok kívülállóként, afféle nézőként tekinteni mindenre, de szinte lehetetlen. Ahogy korábban nyilatkoztam, Isten alighanem megunta a világot, azt a világot, amely sok mindenben rosszabb, mint a második világháború. Megunta, megvonta a vállát, s azt üzente: talán nincs is értelme ezt már kijavítani…

Címkép:  Pozsonyi Zita fotója