Márki-Zayt nem látják szívesen Erdélyben

Posted by

A Hungarian Spectrum cikkének magyar változata
>Balogh S. Éva
>Október 19-én láttam egy rövid közleményt, amely arról tájékoztatta a Telex olvasóit, hogy Gálfi Árpád, Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc) polgármestere megkérdezte az udvarhelyiek véleményét Márki-Zay Péter, a székely város testvérvárosának, Hódmezővásárhelynek polgármestere tervezett látogatásáról. Gálfi maga a Fidesz-kormányt tartja a város „hiteles partnerének”, és nem kíván részt venni ellenfelei kampányában. Az udvarhelyiek véleményét azonban képviselnie kell, ezért is írta bejegyzését a Facebookon. Néhány órával később Gálfi törölte a bejegyzést, bár a kommentek túlnyomó többsége teljesen egyetértett vele abban, hogy nem tanácsos a Fidesz ellenfelét fogadni a városban.

Három nappal később Gálfi újabb hosszú kommentet tett közzé személyes Facebook-oldalán. Megismételte, hogy Márki-Zay kampánycélokra használta volna fel az útját, és Székelyudvarhely nem vesz részt semmilyen „ellenzéki kampányban az anyaországban”. Ebben a bejegyzésben elismerte, hogy az ellenzéki vezető fogadásának elutasítása a pártosodás benyomását keltette, de fenntartotta, hogy egy romániai magyar polgármester nem szólhat bele az aktuális ellenzéki jelöltek kampányába.
Gálfi különösen azon háborodott fel, hogy „egy idő után a hozzászólások [az ő] posztja alatt több száz magyar „ellenzéki” rágalmazó platformjává váltak, és mivel a hozzászólások már nem a kérdésről szóltak”, kérte azok törlését. Arról is tájékoztatta embereit, hogy Márki-Zaynak már küldött egy levelet, amelyben világossá tette, hogy nem látják szívesen Udvarhelyen. Mivel úgy tűnik, hogy a viselkedését ért kritikák nem maradtak el, utóiratban közölte, hogy „soha egyetlen szót sem szólt arról, hogy Márki-Zay Péter ne jöjjön Erdélybe vagy Székelyföldre”. Csak annyit mondott, hogy nem akar részt venni a kampányában. „Hatalmas különbség!”

A Telex nem volt elégedett, ezért egyik újságírója telefonbeszélgetést folytatott Udvarhely polgármesterével, aki megismételte, hogy miért nem akarja, hogy a magyar ellenzék vezetőjével mutatkozzanak. Válasza természetesen arra késztette az újságírót, hogy megkérdezze, vajon akkor is így lenne-e ez, ha Orbán Viktor lenne egy leendő ellenzéki párt vezetője. Nem számított, hányszor tették fel ugyanezt a kérdést Gálfinak, ő nem volt hajlandó válaszolni, mert „a jelenlegi helyzetről beszélhetünk, de nem tudjuk, mi lesz a jövőben”.

Márki-Zay stábja Hódmezővásárhelyen több Fidesz-közeli RMDSZ-es önkormányzati vezetőt is megkeresett, hogy hasonló látogatásokat próbáljanak szervezni, de a Maszol, az egyik fontos erdélyi magyar nyelvű hírportál szerint „a magyar ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje zárt ajtókon kopogtat, mert az erdélyi magyar önkormányzatok vezetői nem tartják időszerűnek a közeledést”. A párt egyik alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy „nem is olyan régen még az ellenzéki pártok az RMDSZ ellen voltak, és arra biztatták az erdélyi magyarokat, hogy egy román pártot támogassanak”. Egy kolozsvári erdélyi magyar szerint Márki-Zay arra kérte az embereket, hogy hívjanak meg néhány nem fideszes politikust fontos magyarországi városokba politikai beszélgetésre. Azt mondták, hogy egy ilyen eszmecsere hasznos lenne, de „túl kockázatos”. A Fidesz az elmúlt tizenkét évben sok pénzt ölt különböző magyarországi projektekbe, és „anyagi érdekek” akadályozzák őket a részvételben.

Magyarországon még a konzervatív Válasz is felháborodott. Stumpf András „Gyáva székely, bátor székely – avagy mehet-e ellenzéki miniszterelnök-jelölt Erdélybe?” címmel írt véleménycikket. A magyarországi magyaroknak sztereotip képük van a székelyekről, akik bátrak, büszkék és egyenesek, de aztán találnak olyat, aki gyáva, mint Gálfi Árpád. Ez önmagában nem figyelemre méltó, mert a gyávaság általános tulajdonság, de – mondja Stumpf – „ez a bizonyos székely gyávaság nehéz helyzetbe hozott engem – és sok más magyart is, akik a székelyeknek adakoztak”. A magyar adófizetőktől származó irdatlan mennyiségű pénzbe beletartoztak az ellenzéki szavazók forintjai is. „Ahogy az ilyen témájú vitákban szokás, az erdélyiek azzal érvelnek, hogy ápolónőket, ácsokat, ki tudja, mit nem adtak a hazának, de gyorsan tisztázzuk, hogy akik Erdélyből jöttek ide dolgozni, azok pénzért, megélhetésért, befolyásért, önmegvalósításért jöttek – de semmiképpen sem a jó ügyek iránti buzgalomból segítették a csonka hazát”.

Az erdélyiek nemcsak pénzt kaptak a magyar államtól, hanem állampolgárságot és szavazati jogot is, és „cserébe nem igazán kap semmit”. Stumpf, aki mindvégig az állampolgárság, sőt a szavazati jog mellett volt, úgy tűnik, meggondolta magát. Elismeri, hogy nehezen indokolható, hogy a külhoni magyar állampolgárok beleszólhassanak a magyar törvényhozás összetételébe és törvényeibe, ezért a „nemzetstratégia” szempontjából érvelt. A szavazati jog megadásával – reményei szerint – a magyar nemzet politikai közösséggé válik. De „éppen ezt az érvelést kukázzák az olyanok, mint Gálfi Árpád, a Fideszbe becsatornázott gyávák, akik mindent a pártközponttól várnak el. Akik nem merik fogadni Márki-Zay Pétert”. Akik szerint „a magyarországi magyaroknak be kell fogniuk a szájukat, miközben a székelyeknek joguk van beleszólni a törvényeinkbe, és ez nem fog menni”.

Más erdélyi magyar vezetők sem kevésbé elszántak. Az Erdélyi Médiatár Egyesület Szőke Lászlója a Fidesz erdélyi médiabirodalmának főnökeként ismert, amely több milliárd forintot kapott az Orbán-kormánytól. Bizarr üzenetet küldött Márki-Zaynak: „Gyerünk Péter! Hátha végre megismersz minket. És nemcsak magadra leszel kíváncsi, hanem ránk is. De Péter, tényleg figyelned kell ránk! És el kell viselned olyan kérdéseket, amiket nem szeretsz. Fájni fog, Péter, fájni fog. De gyere! Majd elbánunk veled valahogy, mint a medvével. Ez egy egyszeri találkozás. Azt mondják….” Szőke nem olyan ember, akivel szívesen találkozna az ember, ha a magyar ellenzék tagja. Idén márciusban Parászka Boróka, a kormány oltóanyagokkal kapcsolatos hozzáállását bíráló erdélyi magyar liberális újságíró a következő üzenetet kapta ettől az „úriembertől”: „Szegény Boróka. Hülye, de legalább itt van nekünk. Legalább. Néha elgondolkodom azon, hogy vajon kéne-e rá figyelni. Nem, nem érdemes őt agyonverni, pedig megérdemelné”.

Márki-Zay Péter abban a téves elképzelésben él, hogy jobbközép elkötelezettségével vonzza majd a „kiábrándult” Fidesz-szavazókat . Először is, nem hiszem, hogy a kiábrándult jobboldaliak olyan sokan lennének. Másodszor, a Fidesz-hűségesek többsége szerint ő ugyanolyan rossz, mint Gyurcsány Ferenc és a többiek. Az erdélyieket nem fogja lenyűgözni sem ő, sem bárki más, aki nem a Fidesztől jön.

2021. október 31.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

 

Címkép: A székelyudvarhelyi Vasszékelyek szobra