El kell nyomni az egókat, és a változás érdekében megegyezni

Posted by

A Szabadeurópa elemzésének részletei

Magabiztos győzelem, messianisztikus Márki-Zay hívek, szemben az alig leplezetten fintorgó szövetségesekkel. Hogyan lehet megőrizni a kívülről jött vezér imázsát úgy, hogy az ellenzéki pártok nélkül esélytelenül szállna szembe Orbánnal 2022-ben?

Olyan a hangulat, mint az 1989-es négyigenes népszavazáskor volt.”
Mindenkit visz a víz mint 90-ben…megrepedt a gát, most ezt a nyílást kell tovább feszíteni! Mindenkinek ez a dolga a jelölteknek egyénieknek és min.elnök.j-nek….nem kell ettől félni…sodorja a régit rombol helyet csinál az újnak.”

A 2010 előtti politika két meghatározó alakja lelkesedett így a Facebookon az előválasztás második fordulója előtt, amit végül magabiztosan – a majdnem semmiből felbukkant – Márki-Zay Péter nyert meg, Budapesten kétharmados győzelmet aratva a Demokratikus Koalíció jelöltje, Dobrev Klára előtt. Eközben viszont a Fidesz csak Zala 1. számú választókörzetében több aláírást gyűjtött Gyurcsány ellen, mint ahányan az egész megyében szavaztak az előválasztáson.

A populizmus legyőzhető” – mondta a New York Timesnak egy elemző a két héttel ezelőtti csehországi választások kapcsán. “Első lépésként el kell nyomni az egókat, és a változás érdekében megegyezni.” Orbán szövetségese, Babis vesztett Csehországban. Magyarországon két hatalmas egónak, Márki-Zay Péternek (M.-Z.P.) és Gyurcsány Ferencnek kell most folytatnia azt, ami Karácsony Gergely visszalépéséig sikerült nekik: nem legyőzni a másikat, hanem összefogni vele. Az ellenzéki együttműködés eredményeképpen máris lett 800 ezer olyan ellenzéki szavazó, aki megérezte, milyen az, ha a saját kezébe veszi a sorsát, és előállt az ellenzék 106 jelöltje is, aki majd megmérkőzik körzetében a fideszes jelölttel.
M.-Z.P. mégis legyőzte Gyurcsány Ferencet. A feleségét ugyan, aki – ellentétben a Fidesz-propaganda sulykolásával – nem Gyurcsányné, hanem önálló entitás, de M.-Z.P. másfél hónapja tartó menetelése a győzelemig egyértelműen a régi világ/új világ választóvonal mentén történt. M.-Z.P. alapvető programja annak a politikai kultúrának a megsemmisítése, amit a szavazók jelentős része még ma is Gyurcsány nevével fémjelez. M.-Z.P. új szavazói – akik hirtelen tömött sorokban megjelentek a szavazósátraknál és a netes szavazásnál – jórészt olyanok, akiket az ellenzék eddig nem tudott megszólítani. Az első pártvezetői nyilatkozatok természetesen az ellenzéki együttműködés folytatását ígérik, azt, hogy a pártok felsorakoznak M.-Z.P. mögé. Ezt egy hét múlva, október 23-án mindjárt ellenőrizhetjük: ott lesz-e minden párt első embere M.-Z.P. mögött a színpadon?

Az előválasztási adok-kapok végén, amikor már lehetett látni, hogy ki győz, a DK felől jöttek jelzések az ellenkezőjéről: „a támogató jóindulat meglesz-e a megsértett egymillió dk-s szavazóban és elnökükben?” – kérdezte egyikük. (Információink szerint Karácsony Gergelyre nehéz hónapok várnak a Városházán.)Gyurcsány Ferencet nem lehetett látni a sajtótájékoztatón, amelyen Dobrev Klára elismerte vereségét, és jelezte, hogy beáll M.-Z.P. mögé. Eljön-e az a pont a következő hat hónapban, amikor megszólal a párt elnöke: „nem cseréljük le a Fideszt a Fideszre”? Jelenleg politikai öngyilkosság lenne a DK kiszállása az ellenzéki együttműködésből. De általunk megkérdezett, névtelenséget kérő tanácsadók, elemzők szerint a levegő megritkulhat M.-Z.P. körül decemberre. Előállítható olyan helyzet, interjú-félmondatokból, népszerűségvesztést mutató közvéleménykutatási adatokból, az újból aktivizálódott Tarjányi Péter-Lattmann Tamás kettős szakértői nyilatkozataiból, az ATV műsorszerkesztéséből, hogy végül több ellenzéki párt is kijelentse: sajnos, úgy tűnik, M.-Z.P. nem képes összefogni az ellenzéket. Botka László tudna mesélni erről.

Ruff Bálint politikai tanácsadó (Konstruktív bizalmatlanság című podcast-sorozatunk állandó elemzője) szerint: „Induljunk ki abból, hogy mindegyik ellenzéki párt kormányváltást akar. Vagyis mindenki érdekelt abban, hogy az ellenzék profitáljon M.-Z.P. momentumából. Ha ezt sikerül elkapni, az növeli az ellenzék és az ellenzéki együttműködés esélyét. De ha stagnál, ha hosszas belső viták lesznek, akkor megakadhat a lendület. És ha ezt nem sikerül gyorsan lezárni, ha nem tudnak egységet teremteni, akkor bukás lesz belőle.”

Megkérdezettünk szerint a pártok nem fognak föllépni M.-Z.P. ellen. „Most hátralépnek, megpróbálnak együttműködni, de nem szaggatják majd az istrángot. És ha látják, hogy megy a dolog, M.-Z.P. lendületben is marad, akkor majd rendesen beállnak, és segítik, mögé rakják, ami kell. Nekik is az az érdekük, hogy legyen kormányváltás. De M.-Z.P. személyiségét ismerve nagyon sok konfliktus lesz.” Szabó Andrea politikatudós, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa szerint „M.-Z.P. pártok nélkül az ajtót nem tudja kinyitni. Minden mondatát egyeztetnie kell velük. Csak akkor tud mozdulni, ha nem vezér-politikát folytat. Lehet a kommunikációja vezéralapú, de a politikája nem: ott egyeztetnie kell, kompromisszumokat kötnie a pártokkal.”

Kétharmaddal fogjuk leváltani a Fideszt, ígérte a győzelem estéjén M.-Z.P. lett 220 ezer új szavazó is, és nem csak Budapesten. Az online szavazók számának növekedése azt valószínűsíti, hogy ők 40 alattiak. Az Idea Intézetnek az első fordulós választókról szóló friss elemzése is azt mutatja, mondja a politikatudós, hogy már akkor is a fiatalok voltak nagy számban mögötte. „Azt szoktuk meg, hogy az idősebbek mennek el nagyobb arányban választani. Ez most lehet, hogy azon ritka eset, amikor a fiatalok legalább olyan mértékben vettek részt. Ez elképesztő újdonság. De már a legutolsó nagymintás ifjúsági vizsgálat is mutatta, hogy körükben nőtt a politika utáni érdeklődés. Ha látnak érdemi alternatívát, és a sikerre esélyt – ami náluk nagyon fontos –, akkor megmozdulnak, legalább online szavaznak.”

Az ellenzéki előválasztás egyik fő célja, a mozgósítás, az apátia fölszámolása sikeresen megvalósult. De vidéken, a billegő körzetekben, ahol a Fideszt majd meg kell vernie az ellenzéknek, gyengének látszik az ellenzék mozgósító képessége. Kitart-e a mozgósítás, beállnak-e egymás mögé az aktivisták? Főleg a dk-sok? Bármennyire is bagatellizálja, az előválasztás magas részvétele pofon a Fidesznek, ahogy M.-Z.P. is a legkellemetlenebb kihívó – aki még azt a bizonyos „családot” is intim pontokon támadja. A saját szavazóit az előválasztási információktól – az állam eszközeit felhasználva – elzáró Fidesz fő célja annyi, hogy essen szét az ellenzéki együttműködés. Nem tudható, hogy ehhez elég-e a pártok önmozgását, önérdek-követését kivárnia, vagy aktívabban is be fog avatkozni e cél érdekében.

A Fidesz a jogalkotással is nehezítheti a pályát. „Várjuk, hogy a Fidesz még bevezeti, hogy közös listán induló pártok nem alkothatnak külön frakciót. Ez nagyon megnehezítené az ellenzék helyzetét” – mondta lapunknak nyáron egy momentumos politikus. Kérdésünkre, hogy számít-e arra, hogy a Fideszt belepiszkál még akár a házszabályba, akár a választási tv-be, László Róbert a Political Capital választási elemzője lát esélyt. „Közös frakcióba kényszeríthetik a közös egyéni és listás jelölteket, ha úgy tartja kedvük. Ennél is nagyobb kockázat, hogy hozzányúlhatnak a kerülettérképhez, amihez még jó hivatkozási alapjuk is van: a Pest megyében kialakult lélekszám-aránytalanságok néhány kerületben. Ezt már tavaly ki kellett volna javítani, az NVI készített is egy új Pest megyei térképet hozzá, amit a Párbeszéd benyújtott, a törvényalkotási bizottságon át is ment, hogy aztán öt nappal később a Fidesz mégis leszavazza. Nem nagyon látok más indokot rá, mint azt, hogy meg akarták tartani a Pest megyei aránytalanságot hivatkozási alapnak ahhoz, ha még idén hozzá akarnának nyúlni akár a térképhez, akár a választási rendszer más elemeihez.