Ausztria, a laboratórium

Posted by
Eörsi Mátyás
>”Lemondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök
A kormányválságot az idézte elő Magyarországon, hogy a napokban házkutatásokat tartottak a Fidesz székházában, a pénzügyminisztériumban és a miniszterelnöki hivatalban. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (Polt Péter) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik Orbánnál és a közvetlen környezetéhez tartozó politikusoknál. Az ügyészség szerdai akciói arra irányultak, hogy bizonyítékokat találjanak arra, manipulálta-e a Fidesz az Ripost című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.
„Figyelni kell a számolásnál.” „Hihetőnek kell lenni az eredményeknek” – egyebek mellett ilyen gyanús üzenetek utaltak arra, hogy Magyarországon manipulált közvélemény-kutatások készültek közpénzen a pénzügyminisztérium megbízásából. Az ügyészség szerint a Ripost című újság tetemes hirdetési pénzért címlapon támogatta az eddigi magyar miniszterelnök felívelő karrierjét. Az ügyészség tíz embert gyanúsít korrupcióval, az egyik Orbán Viktor miniszterelnök.”
(Vagy mégse? Esetleg másutt, mondjuk Ausztriában? Cikkünk a Telex.hu nyomán készült, és az eredeti természetesen Kurzról szól és az osztrák eseményekről, amúgy szóról-szóra hiteles. Ám idekívánkozik egy másik idézet: „”… én laboratóriumként tekintek Ausztriára. Tehát ha ők ott … próbálkoznak …, akkor azt figyelni kell, jegyzetelni kell, elemezni kell, tanulni kell belőle, és ami beválik, azt szabad átvenni.” Ezt Orbán valóban mondta, és itt az ideje, hogy tanuljon is valamit. Vagy, ha ő nem is, a magyar nép szűrje le a megfelelő következtetéseket.)
Címkép: Orbán és Kurz, ex-kancellár