Nem Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat

Posted by

(euronews)
>A Svéd Királyi Akadémia döntése szerint 2021-ben David Julius és Ardem Patapoutian kapja megosztva az orvosi Nobel-díjat – jelentették be hétfő délelőtt. David Julius a csípőspaprika hatóanyaga, a kapszaicin segítségével 1997 fedezte fel a TRPV1 receptort, amely a bőr hőérzékelésért felelős idegvégződésekben található.  Ardem Patapoutian örmény-amerikai molekuláris biológus új ioncsatornák azonosításával a PIEZ01 és PIEZ02 nyomásérzékeny receptorokat és működésüket fedezte fel. Mindkét kutató hiányzó láncszemeket azonosított, amelyek áttörést jelentettek annak megértésében, ahogy az idegrendszerünk a minket körülvevő világot, a hőt és a mechanikai hatásokat érzékeli.

A kérdésre, hogy van-e a díjazott kutatásnak köze a koronavírus világjárványhoz, a díjat odaítélő bizottság tagja rámutatott, hogy az elmúlt év során a vírus távolságtartást kényszerített az emberekre, akik ráébredtek milyen fontos az ölelés és a másik közelségének érzékelése. A tavalyi orvosi Nobelt a hepatitis C, vagyis a májgyulladás felfedezői Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice kapta.

Az akadémia közismerten konzervatív megközelítése miatt egy adott felfedezésért több évtizeddel később ítélik oda a díjat, így a nagyon széles körben esélyesnek tartott Karikó Katalin és kutatótársa Drew Weissman idén nem kapta meg az orvosi Nobelt, de esélyesek a kémiai Nobel-díjra, amelyről szerdán tesznek bejelentést. Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hagyományoknak megfelelően csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda.Október 8-án Oslóban ismertetik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 11-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. A díjakat, amely mellé 10 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át. A koronavírus-világjárvány miatt azonban ezúttal is elmarad a nagyszabású díjátadó ceremónia.