Biblikus arcok – Baksai József új kiállítása Szentendrén

Posted by

Szerdán Szentendrén az ÚjMűhely galériában megnyílt Baksai József Munkácsy díjas festőművész
BÁRKA című kiállítása. Maga a galéria, a festők városának új kiállítóhelye, is megérdemel néhány szót. Kívülről egyszerű üzlethelyiségnek látszik a Főtéren. Odabent viszont csodálatos labirintusba kerül az ember. Hátul kert külön kis épülettel, az emeleten több terem. Egy ponton a modern vakolaton szabadon hagyták az egykori falfestés egy gyönyörű darabját. Ősi kép egy galériában.
Baksai kiállítása a művész szokott, nagyerejű, szinte biblikus alkotásaiból áll. Ezúttal a portrék dominálnak. Megfáradt, elcsigázott, meggyötört férfi arcok. A megnyitó szerint a művész irodalmi alapokon nyugvó rajzaival, akvarelljeivel és kisebb méretű olajképeivel találkozhatnak a látogatók. Az életmű koherens egységbe rendezhető alkotásaiban meghatározó olvasmány-élményekből inspirálódó képek között gyakorta lelhetőek fel mitológiai hivatkozások, valamint Ó- és Újszövetségi utalások – amelyre a tárlat címe is utal. A Baksai József művészetére olyannyira jellemző kettősség jelen kiállításon is tetten érhető a profán és a szakrális együttes jelenlétében, valamint a képek technikáit tekintve is: a kiállításon egymás mellett szerepelnek finom, visszafogott rajzok és akvarellek a testes, taktilis, nyers olajképekkel.
A kiállítás házigazdája a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 
Megnyitotta dr. Bacsek Júlia művészettörténész. Egy szál gitáron Szeder játszott. Összegyűlt Szentendre művészvilága. Pezsgő is volt. A kiállítás 2021. október 22-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 10:00 és 18:00 között.