Szubjektív olvasónapló

Posted by

Gergely Tamás

>Joe Biden több ezer amerikai katonát szándékszik Kabulba küldeni. Nem azért, hogy a tálibok ellen harcoljanak, hanem hogy biztosítsák az amerikai állampolgárok, és az őket segítő tolmácsok, afgán alkalmazottak evakuálását. Ne olyan csúfos legyen a kivonulásuk, mint annak idején – 1975-ben –Vietnamból volt. A katonák állig felfegyverzettek lesznek, de csak akkor használják a fegyverük, ”ha lövik őket”.
>Tunéziában robbanásig feszült a helyzet. Az egyik ok:  az élelmiszerárak olyan magasak, hogy sokan nem tudják beszerezni a betevő falatot. A másik ok az instabil politika: az államfő pár nappal korábban elbocsátotta a miniszterelnököt, és felszámolta a parlamentet. A lakosság már ezt sem bánja, csak történjen végre változás. Tunézia az az ország, ahol “az arab tavasz” elkezdődött. Kereken tíz évvel ezelőtt. Sokak szerint a jelenlegi helyzet rosszabb a tíz évvel ezelőttinél.
2021.08.13-án már 11 tartományközpontot foglaltak el a tálibok. A kabuli kormányt és az amerikaiakat is meglepte a tálibok gyors előrenyomulása, újabb számítások szerint egy hónap múlva megkezdődik Kabul ostroma, három hónap múlva bevették a fővárost. Beindult az amerikai követség munkatársainak az evakuálása. A követség csökkentett nyitvatartással működik.
Behatolt a nicaraguai rendőrség a La Prensa szerkesztőségébe. A lap az egyetlen egész országra kiterjedő független napilap. A főszerkesztőt sikkasztással vádolják, az igazi ok az, hogy a La Prensa kendőzetlenül ír az ország helyzetéről, és diktátornak nevezte Daniel Ortega elnököt.
Augusztus 14-én már tizennyolc, a tálibok kezére jutott tartományközpontok száma. A harmincnégyből. Dzsalálábád elesett. Dzsalálábád ellenállás nélkül került a tálibok kezére. A város gubernátora szerint ez volt az egyetlen megoldás vérfürdő elkerülésére. A lakosok arra ébredtek, hogy a tálibok fehér zászlóival van kidíszítve a városuk.  Dzsalálábáddal minden afgán város a tálibok kezére került, kivéve a fővárost.
Kabulba 15-én szivárognak be a tálibok. A külvárosokban vannak, egyelőre harc nincs, a kormányépületeket, követségeket még nem támadták. Közben az amerikai tengerészgyalogosok légi úton mentik ki a személyzetet, meg aki rendelkezik megfelelő papírokkal.  Akinek van vízuma, de hát a vízumhoz útlevél szükséges, útlevél kevés afgán zsebében, ráadásul igazolvány, hogy nem beteg, nem koronavírusos. Azonkívül ki tudja fizetni az utat.
Egy új magyar törvény szerint: ”Tilos ezentúl a ’születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló’ termékeket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni.” Arra, hogy mi az ”öncélú ábrázolás”, nincs magyarázat, így került fel a tiltott listára a Biblia.
Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke ezért azt kéri a döntéshozóktól, nevezzék meg a kirakatba nem illő könyveket.
Mazar-i-Sarifben újságíróknak tálib újságíró igazolványt adnak ki azzal a megszorítással, hogy mindent, amit közölni akarnak, közlés előtt nekik kell bemutatni.
Augusztus 15. 17 óra. A tálibok bevették a fővárost, Ghani, az elnök elmenekült az országból.
Hongkongban a Civil Human Rights Front bejelentette önmaga feloszlatását. A CHRF Hongkong demokratizálását tekintette céljának, húsz évig működött, s az egyre represszívebb társadalmi viszonyokkal magyarázza megszüntét.
A kabuli köztársasági palotában berendezkedtek a tálibok. Olyan muszlim államot akarnak kikiáltani, amit a nyugati országok is elfogadnak.
Kabulban különben csend van, kevesebb a puskaropogás, mint korábban, a tálibok előtt volt. Fegyver a nemzetközi reptéren dördult el, az oda vonult, Afganisztánból menekülni próbáló emberek megrohamozták a reptéren indulásra kész repülőket, akkor adták le amerikai katonák a figyelmeztető lövéseket.
Ghani elnök Tadzsikisztánba menekült. Külföldön vannak a közeli munkatársai is.