Egybeírás, különírás

Posted by
Gábor György
>Tegnap 12.54-kor L.Simon László pennakirály, immár a Magyar Nemzeti Múzeum nem történész, nem régész, ámde remek pennájú költő és szőlősgazda főigazgatója boldogan osztotta meg a Facebook nagyközönségével, hogy még Orbán Viktor miniszterelnök úr is “végig olvasta” a pályázatát. Én kb. 19 órakor hívtam fel a tollkirály figyelmét arra, hogy ennek így más jelentése van, s azt kellett volna írnia a főigazgató úrnak, hogy “végigolvasta”. Ezt követően, mint arra felhívták a figyelmemet, kb. másfél óra múlva L. Simon László instrukcióimnak megfelelően kijavította a szövegét.
Egyrészt nagyon örülök, s nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthettem L. Simon Lászlónak, s ő figyelmes olvasómként engedelmesen korrigált. Másrészt viszont továbbra sem szeretnék 5. osztályos általános iskolai nyelvtan tanárként L. Simon rendelkezésére állni, s elmondani neki mindazt, amit annak idején az igekötőkről (és sok minden másról) nem sikerült megtanulnia.
Tanácsként annyit azonban fogadjon el, hogy ha majd főigazgatóként végigkíséri a miniszterelnököt a múzeumon, ne írja azt, hogy holnap “végig kísérem” a miniszterelnök urat, mert abba kettejük közül valamelyikük belehal.