Miért nem akar Orbán vitázni?

Posted by

>Az Index úgy gondolta, megkérdez több elemzőt is arról, hogy véleményük szerint Orbán Viktor miért nem állt ki vitára a 2006-os Gyurcsány-vitát követően. Tizenöt évvel ezelőtt egy TV-s vita keretében Orbán vereséget szenvedett, amelynek következményeként a rákövetkező választásokat is elveszítette. Már akkor kiderült, hogy Orbán nem elég vitaképes, már ha azokhoz viszonyítjuk, akik képesek erre. Nem arról van szó, hogy az emberek nem szeretnének több vitát látni, hanem arról, hogy Orbán gyáva volt, hogy az utóbbi több, mint egy évtizedében kiálljon. Pontosan tudta, hogy nem nyerhet egy vitán, csak veszíthet, ezért gyáva módon megfutamodott.
Persze nem is volt szüksége rá, hiszen 2010 óta úgy alakította a törvényeket, hogy amennyire csak lehet, lehetetlenné tegye azt, hogy a közeljövőben legyen valódi kihívója a parlamenti választásokon. Ez be is vált egészen tavalyig, amikor is összeállt az ellenzék és eldöntötték, hogy közösen fogják legyőzni Orbánt, mivel mindennél fontosabb a zsarnok leváltása. A korábbi nézeteltéréseket a háttérbe helyezték – egészen biztosan vannak továbbra is ilyenek, de felfogták végre, hogy azt nem a közvélemény előtt kell rendezni – és összefogtak azért, hogy végre a szavazók többségének akaratát teljesítsék.
Orbán évek óta azon dolgozott, hogy szétforgácsolja az ellenzéket, ezzel ellehetetlenítve a kormányváltást. A terve bevált, azonban egyszer minden „jónak” vége szakad. Ahhoz viszont, hogy legyen esélye Orbánnak bármire is jövőre, át kell gondolnia, hogy ki mer-e állni egy valódi vitára az ellenzők közös miniszterelnök-jelöltjével szemben, bárki is legyen az. Nyilvánvalóan ehhez semmi kedve nem lesz, de elég megnézni, hogy mi történt, amikor Tarlós – vélhetően felsőbb utasításra – de elállt a vitától Karácsony Gergellyel szemben.

 

Kolozsvaros.com/Facebook