1000 lélegeztetőgép

Posted by

Lendvai Ildikó
>Merkely Béla, a SOTE rektora korábban megmondta: a magyar egészségügy maximum ezer lélegeztetett ellátására képes. Mint tudjuk, lélegeztetőgépből tizenhatszor ennyit vettünk, de hiába, ha csak ezer mellé lehet erre is kiképzett ápolót, orvost állítani. Több nincs. Ma átléptük az ezres határt, reggel 1005-en voltak gépen.

Egyetlen kormány sincs irígylésre méltó helyzetben. Két dolgot tehetnek: az egyik, hogy jól szervezik a védekezést, a másik, hogy őszintén és világosan beszélnek.
Az első? Nyilván igyekeznek, de a túlcentralizált, mindenben felső döntést váró rendszer, a politikai hűség alapján kiválasztott káderekkel ennyit tud. Több kijelölt helyre ma ismét nem szállították ki az ígért oltóanyagot. Azt, ami már itt van az országban. Nem fogadták el az ellenzéki vezetésű önkormányzatok segítségét új oltóhelyek létesítésére, ahol nem kellene zsúfoltságban sorban állni.
Viszont olvashatjuk pl. a kínai vakcina vásárlásáról szóló szerződést. Nem az a fő baj, hogy sikerült a világ eddig legdrágább oltóanyagát megvásárolnunk, (ugyanezt más ország olcsóbban kapta), hanem a gyanús közvetítő cég árfelhajtó szerepe.
Szíjjártó maga dicsekedett el azzal, hogy a kormány hosszú ideje tárgyalt a kínai gyártóval, amelytől egyébént korábban már sokmindent vásárolt, közvetítő nélkül. A sajtóbecslések szerint a közvetítő cég most úgy keres kb. 2,5 milliárdot az üzleten, hogy nem tudni, egyes zsebek megtömésén túl mi dolga volt. Sok már csak azért sem lehetett, mert a cégadatokat átnéző újságírók szerint összesen 3 alkalmazottja van. A kormány tárgyalt, a szállítást is az állam végzi. A cég háttere viszont zűrös: egy „offshore-királynak” nevezett, a drogbárók pénzmosásában is ügyködő üzletember alapította. A nagy vakcinaüzlet előtt két hónappal új tulajdonosa lett a vállalatnak, egy olyan cég, amely csak aznap alakult. Vagyis akkor, amikor a kormány már javában tárgyalt, gyorsan létrehoztak egy megbízható céget, amely a sápot fölözi le.
Mint a mondókában: ez elment portyázni, ez meglőtte… a végén ez a kicsike mind megette. Képzelhető, mennyire volt érdekelt az ár és ezzel a maga százaléka leszorításában, amikor a tárgyalási folyamat végén bekapcsolódott. Az is fantázia kérdése, vajon kell-e valahová továbbadniuk a milliárdos jutalékból.
De semmi baj, vasárnap reggel ismét megszólalt a miniszterelnök. És itt jön a kormány második feladata: a hiteles tájékoztatás. Közölte: szemben más, a mieinkhez hasonló vagy annál kevésbé rossz adatokkal sújtott országokkal, mi nem kérünk segítséget a hiányzó egészségügyi személyzet pótlásása. „Megvagyunk”-mondta.
Attól függ, ki, miniszterelnök úr. Már nem vagyunk meg mindnyájan. Van, aki csak megvolt. A népességarányos halállistának majdnem az élén állunk.
Azzal nyugtatott, hogy a medikusokat is a kórházakba vezénylik, és szemben az eddigi jogszabályokkal, a szakvizsgát még nem szerzett rezidensek is szakorvosi felügyelet nélkül dolgozhatnak.
Biztosan van, ahol segíthetnek is. De nem az intenzív osztályokon, a lélegeztetőgépeknél, ahol még a végzett orvosoknak is külön, speciális szaktudásra van szükségük.
Az is jó hír volt, hogy jövőre talán már itthon, Debrecenben is tudnak vakcinát gyártani. Már folynak a kísérletek, mondta, „talán a hörcsögöknél tartanak”.
Nagyszerű. A hörcsögöknél. De nem tudom, nem kerülte-e el a figyelmét, hogy az oltóhelyekre nem hörcsögöket bolondítottak oda hiába. És a betelt intenzív osztályokon sem hörcsögök kapkodják a levegőt.