Fantázia és valóság

Posted by
(A fantázia szülte szatírikus  írás 2020. december 16-án jelent meg)
Még nincs ötvenéves, két hét múlva lesz annyi, de már negyvenévesen bekapott egy tüdőembóliát, nem sokkal később pedig egy hátsó fali infarktust. A Covidot megúszta a kétoldali vírusos tüdőgyulladással. A koleszterinje évek óta nyugtalanítóan magas, nem titok, 7.2, ezért a háziorvos felírt neki valamit. Az érfali lerakódás életveszélyes lehet, de ezt éppen neki nem kell magyarázni. A húgysavval is vannak gondjai, a laboreredményt tegnap kapta meg, de nincs ideje minden jelentéktelen aprósággal piszmogni. Pénze épphogy, ezért vagy-vagy alapon váltja ki a receptet. Előfordul, mikor egyiket sem tudja. Megtanult lemondva élni, nem várva senkitől semmit. Hat éve munkanélküli.
De már nem sokáig az. Ez nagyon meglepő fejlemény. Főleg az ő korában. És helyzetében. Epres Józsefet a múlt héten értesítették arról, hogy megfelelt, sikeresen túljutott a hetedik körön, már csak a szóbeli meghallgatás van hátra, de akit beszélgetni hívnak gyakorlatilag biztosra veheti, megkapja az állást. Még nem élte bele magát nagyon, annyi csalódás érte már az életben, de azért számot vetett a lehetőségekkel és az új eséllyel. Központi listán találtak rá, onnan választották ki. Eszébe jut, mennyire észnél volt, milyen jó hogy sosem félt megadni az adatait, mert ismét komolyan veszik, tanfolyamokra küldik, folyamatosan képezik majd, tele lesz sikerélményekkel. És végre megfizetik. Tisztában van vele, ez az utolsó lehetősége. Mindenáron teljesíteni akar.
Már az első héten, az egészségügyi kommunikáció órán megdicsérte a tanár. Erre nagyon büszke volt, látta, a többiek azonnal féltékenyek lettek rá. A tanár szerint mintaszerű volt a fellépése, rendkívül fontos azonnal bizalmat ébreszteni magunk iránt. A sajnáltatás is megengedett, de ez többnyire hatástalan. A segédanyagként megkapott leírás is ezt hangsúlyozza, minden ekkor dől el, amint a beteg belép a rendelőbe, vagy a kórházi vizsgálóba. Ha kialakul a bizalom, megteremtődik az intim légkör, sokkal könnyebb dolga lesz a betegnek. Lám, megérte ennyire lebetegedni, élet és halál mesgyéjén lebegni, hetekig gépek segítségével lélegezni, vagy éppen rendelőről rendelőre vándorolni, járni a keserves betegutakat, mert a sok-sok „orvos-beteg találkozó” meghozta a várt eredményt.
A hang és képrögzítés már nehezebb feladat, hiszen az új digitális felvevők akár egy óvatlan mozdulattól is leállhatnak, ez pedig végzetes, jóvátehetetlen hiba. Hetek óta gyakorolnak, de akad még csiszolnivaló a technikájukon.
A legfontosabb lecke azonban még biztosan hátra van. Hogyan, hova, milyen mozdulattal, milyen szövegkörnyezetben adjuk át a műtétet végző sebésznek, belgyógyásznak, kardiológusnak azt, úgy, hogy közben mindezt a rendelkezésre álló eszközökkel dokumentálni tudjuk.
Epres József szorgalma, tehetsége példaértékű, ilyen emberekre van szükség manapság. Pár nap alatt mindent megtanult. Az első bevetése óta hat ápolónőt, két főorvost, köztük a saját szívsebészét, és egy tanszékvezető professzort leplezett le, amint átvették a hálapénzes borítékot. A bűnösök azóta biztos helyen, rács mögött vannak. A razzia folytatódik.
2. A tényszerű írás 2021. január 6-án jelent meg

Kamubetegekkel is támad a hálapénzkommandó

DSOKI20140929003
(Index.hu) A januártól életbe lépett egészségügyi szolgáltatói törvény alapvetően írja át az orvos-beteg kapcsolatot. Noha eddig is büntetendő volt a hálapénz elfogadása, kevés eljárás indult vesztegetés vádjával orvosok ellen. A törvény az orvosok béremelése mellett megtiltotta a hálapénzes ügyleteket, amihez az Országgyűlés a Büntető törvénykönyvet is módosította. Így AKÁR HÁROM ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉSRE IS SZÁMÍTHAT AZ AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ, AKI KAPJA, ÉS EGY ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉSRE ÍTÉLHETŐ AZ A PÁCIENS, AKI ADJA A HÁLAPÉNZT. Egy kutatás 20–40 milliárd forint közé teszi azt az összeget, amely eddig évente az orvosok zsebébe vándorolt. Az idei évtől ez jelentősen átalakul, illetve annak értéke csökken, ugyanis a jogszabály szerint egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg jelenleg a nyolcezer forintot.

Kamubetegekkel is ellenőriznek. A hálapénz szervezettebb, átláthatóbb ellenőrzésére a Nemzeti Védelmi Szolgálaton (NVSZ) belül már felállították azt a főosztályt, amely március elseje után ellenőrzi mind az orvosokat, mind a betegeket. A megbízhatósági vizsgálatokra 50 fős főosztályt hoztak létre. Tevékenységük egyik részét teszi ki a megbízhatósági vizsgálatok végzése. A vizsgálat során az orvos sérthetetlenségét, feddhetetlenségét ellenőrzik. A tesztet alapos indokkal, előzetes ügyészi engedély birtokában csak külön erre a feladatra kiképzett munkatársak végezhetik el – írta az NVSZ az Indexnek küldött tájékoztatójában.A megvesztegetni próbáló betegek szerepébe bújva mesterséges, de valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek, ennek során vizsgálják, hogy az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget….