B-terv

Posted by
Varga Zoltán
>Alig negyedéve még, a szokásos, igencsak szétesett (mondtam: csak a szokásos) igehirdetései egyikén, felhős mélabúval gondoktól gyötört homlokán – esküszöm, mint, aki halkan belelépett! – közölte az ő népével, hogy Trump erős, világosfejű vezető, aki természetesen győzni fog.
Ő, csak tudja. Ezért nincs is B-terv.
Ez eddig patent! A fele királyságát fel is tette, el is bukta, egy az egyben.
Most meg nézeget ki a lyukon, hol ronthatta el.
Mert, ugye, Trump kuka.
A-terv is kuka.
Valójában nem is tudom, a Kedves Vezető kávézaccból, vagy miből jósolhatta meg Trump győzelmét, de ideje más cucc után néznie, mert az eddigi láthatóan végképp bekrepált.
A nemzeti varázsgömb is kuka.
Különösen azok után nagyon gáz a Kedves Vezető rajongása, hogy a nagyeszű példakép hadüzenet nélkül megtámadta saját intézményrendszerét, és az USA jelenleg is hatalomban lévő elnökeként ráengedett saját népére, a normális világra néhány sámánt, vagy annak látszó futóbolondot.
Persze, nem idegen ez az életérzés a Kedves Vezetőtől sem. Nagyon nem, mert – ugye – a „haza nem lehet ellenzékben”, és a TV-székház ostroma, na, meg a sportszelet-automaták hősies elfoglalása mellett ne feledjük Satut, a jobboldali, konzervatív hm…„igaz hazafi úriembert” sem, aki megközelítőleg negyven napig végezte (ügyes-bajos) dolgát a parlament tövében, ahol esténként a Kedves Vezető és kedves csapata szónokolta számukra az altatókat. Kétségtelenül a Washingtonban látott sámántülkök nélkül, viszont egy helyes kis szarvasmarhával – foltos volt. Segítsenek! Lehet Holstein-fríz? Marhákban nem vagyok naprakész. – a botja végén.
Így most a karmelitában, gondolom, háromnapos gyász van, meg valami botrányos újratervezés.
Elébb a kamerák elé lökték a kis sportriporter csávót. Tudják azt, akinek még meg sem száradt a pecsét a párttagkönyvén, azt, aki most váltott jegyet a süllyedő Titanicra, lett hajósinas azon a léket kapott bárkán, amit a rutinosabbja már éppen elhagyni készül. Mondja ő, hogy baloldal, az ő hangja a legmélyebb. Mondta is a lelkem, hogy neki a Trump végjátékáról 2006 jut az eszébe. Hurrá! Öcsém, mindenkinek!
Majd jött Hollik, Nacsa meg a többi, hm…nagyágyú, a végén a Kedves Vezető. Szeme, mint a megvert kutyáé.
Baj van. Látni rajta, hogy ő is látja: nagyon kell egy B-terv.
Egy végső terv, ami úgy kezdődik: végy egy kis bőröndöt, rakj bele fogkefét, fogkrémet, fűző nélküli cipőt…