Jégre tett életek

Posted by
Gellért András
GSA vérbeli üzletember. Sosem esik pánikba, a vészhelyzet kifejezetten felvillanyozza, olyankor zseniális gondolatok pattannak ki a fejéből.
„Hideg agy = nagy pénz”, ez a mottója. Elképesztő szimata van, mindig ráérez, miből lehetne pénzt csinálni. Legutóbb valakivel beszélgetve szóba került a lehetséges atomháború Észak-Koreával, váltottak néhány mondatot Macronról és Merkelről, majd áttértek egy kicsiny európai országra.
Ekkor döntötte el, irodát nyit Budapesten, a külső Váci út egyik modern irodatömbjében. 2017 tavaszán nyolc, magyarul jól beszélő, megbízható emberét küldte Magyarországra. Dunakeszin kibéreltek egy nagyobb hűtőházat, majd
azonnal intenzív reklámkampányba kezdtek. Elárasztották a köztéri plakáthelyeket, a tévécsatornák szappanoperáinak minden tizedik perce az övék lett.
Egy héttel később már be kellett vezetni a meghosszabbított nyitva tartást. Sokszor a metróállomásig állt a jelentkezők sora.
GSA ajánlata zseniális volt. Nem ígért örök életet, csupán néhány évnyinyugalmat. Az első lefagyasztást 2018 áprilisára tervezték, és mindenki maga szabhatta meg a hibernálás hosszúságát. A legtöbben 8-12 évet kértek, de vannak rövid távra hajtó optimisták is.
– Biztosan elég lesz a négy év? Az ismertetőben leírtuk, hogy ha mégis kérne hosszabbítást, akkor meghatalmazást kell írnia, és a kijelölt személy dönthet a további fagyasztásról. Van ilyen a környezetében?
– Sajnos nincs, minden rokonom hibernáltatja magát.
– Hát, igen… Akkor viszont ki kell töltenie egy meghatalmazást, amivel ránk bízza a döntést.
– Nem azt terveztem, hogy egy hordóban éljek évekig. Jól ismerik a helyzetet?
– Nagyon jól. Most ez tűnik a legjobb megoldásnak.
– Honnan is jött, kedves? Amerikából, ugye? Hát, maguknak se könnyű.
– Sajnos nem. De bennünk megbízhat. Jövő tavasszal kap egy altatót, utána pedig lehűtjük. Garantáltan csak akkor olvasztjuk ki, ha olyan a helyzet, hogy megéri ébren lenni. Előkészíthetem a szerződést aláírásra?
– Maga volt már ebben a nitrogén-izés hordóban?
– Egy hétig. Amikor a céghez kerültem kötelező volt megismernünk a terméket. Az igazat megvallva kellemetlenebbre számítottam. Pihentető.
– Legszívesebben már most lefagyasztatnám magamat és a családomat.
– Legyen még türelemmel. 2018 április. A többit pedig majd meglátjuk. Tekintettel az óriási érdeklődésre a Frost Angel Industrial Ltd. az M0 mentén vett további hűtőházakat, majd Vácott, Monoron, Csengődön és Marcaliban is kiépítette a hibernálási központokat.
George Smith Adamson üzlete felvirágzott, dőlt hozzá a pénz, ő pedig erőre kapott. A 114. születésnapján is önfeledten táncolt, a go-go lányok pedig versengtek a kegyeiért. Egy évvel később azonban aggasztó hírt kapott. Bevonták az engedélyét, a Váci úton lévő irodát és a fagyasztótelepeket bezárták, a céget pedig átadták egy fiatal üzletembernek, aki azonban a bérelt hibernálási futamidő lejártakor senkit sem olvasztott fel.
**

Befalazott csőgörény 2018 / A kötet megvásárolható a Fedél nélkül utcai árusainál, vagy a

Nélkül Fedél

Kürt utcai központjában.