Ijesztően aktuális – Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Posted by

Cserhalmi Imre |

This image has an empty alt attribute; its file name is frankl_-az-elet-ertelmerol-bor240.jpg

Az egyik munkámhoz 11 idős embertől kérdeztem meg: mi az élet értelme? Amikor a mondataikat összegyűjtöttem, meglepődtem: közhelygyűjtemény kerekedett belőlük. De amikor a mondatokat kinek-kinek terjedelmes élettörténetébe helyeztem, ízük és mélységük lett: éltek.

Amikor Viktor E. Frankl a náci koncentrációs tábor(ok)ból szabadulása után alig egy évvel három előadást tartott egy bécsi főiskolán, s közülük kettőnek ez volt a címe: „Az élet értelméről és értékéről” – a téma halálosan konkrét indokot és időszerűséget kapott. És akkor kapott csak igazán, noha már a holokauszt előtti években is behatóan foglalkozott vele. Most már személyes tapasztalatok is megerősítették, elmélyítették tudományos gondolatmenetét és következtetéseit, ugyanis a koncentrációs táborokban azoknak volt nagyobb esélyük a túlélésre, akik látták vagy elképzelték valamiféle értelmét az életüknek, akik a birtokosai maradtak a jövőt váró reménynek; még akkor is, ott is.

Az előadás-sorozat harmadik darabja az Experimentum crucis címet viseli, ez szó szerint a kereszt kísérletét jelenti, de tágabb értelemben azt, hogy olyan kísérlet (bizonyítás), amely eldönti az elmélet helyességét. Ez az előadás a koncentrációs táborokról szól.

Sigmund Freud és Alfred Adler mellett talán legjelentősebb osztrák pszichiáter-neurológus alkotta meg a logoterápiát, amelynek középpontjában az emberi élet értelmére való törekvés, egyszersmind az élet alapvető értékeinek a leírása áll. Kutatásait, következtetéseit, elméletének részleteit 32 könyvében és számtalan előadásban fejtette ki. (27 egyetemnek lett díszdoktora!) Ennek az írásnak a keretei között még csak érzékeltetni sem lehet egy máig érvényes tudományos gondolkodásmód és moralitás mélységeit és magasságait. Annyit mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy ez a nagy hatású, korszakos tudós nemcsak azért aktuális, mert az emberi élet mindig érvényes jellemzőiről, tehát halálról, szenvedésről, élvezetről, bűnösségről, felelősségről, félelemről, csalódásról, reményről, változtatásról, hatalomról, hírnévről stb. beszél. Hanem azért is, mert 2020-ra az emberiség olyan helyzetbe, olyan állapotba jutott, amelyben mind több oka lehet, hogy emlékezzék: mi is történt 75-76 évvel ezelőtt a világon, főként Európában? És mi minden történt – a pandémiát is beleértve – azóta? Hogy újra működnek-e és terjednek-e azok a „vírusok”, amelyek az emberiség első iparszerű gyilkosságsorozatát előkészítették és működtették? Ijesztő ez az aktualitás.

Jó látni, hogy Magyarországon is nagyjából két-három évente jelennek meg e tudós művei. Ez a legújabb könyvecske a formáját, méretét, kötését és tördelését tekintve is olvasóbarát: társ lehet utazás közben, szűkre szabott szabadidőben is. Ám érdekelhet mindenkit, aki nem csak sóhajtozni, vádolni, fohászkodni, menekülni hajlamos, hanem őszintén gondolkodni is, ha az élete értelmét keresi. Mindenkinek, akinek van bátorsága, hogy önmagával is találkozzék.

Viktor E. Frankl

Viktor E. Frankl: Az élet értelméről
Fordította: Kalocsai-Varga Éva
Libri Kiadó, Budapest, 2020
148 oldal, teljes bolti ár 3299 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2805 Ft
e-könyv változat 2199 Ft
ISBN 978 963 433 7454 (papír)
ISBN 978 963 433 8147 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1946-ban, tizenegy hónappal azután, hogy túlélte a holokausztot, Viktor E. Frankl pszichiáter Bécsben bemutatta később világhírűvé vált terápiás módszerét, a logoterápiát, amelynek középpontjában az élet alapvető értékei állnak.
Frankl megfigyelte, hogy azok a foglyok találták meg legnagyobb valószínűséggel a túléléshez szükséges erőt, akik még láttak valamilyen értelmet az életükben. De vajon mi az élet értelme?
Az élet különféle helyzetekbe sodor bennünket, de saját döntésünk, hogy ezekre miként reagálunk. Frankl logoterápiájának célja ennek a döntési szabadságnak a megélése, mert ha ezzel tisztában vagyunk, megérthetjük saját, személyes célunkat is. A világ alakulása időről időre bizonyítja, hogy Frankl gondolatai minden körülmények között aktuálisak.
„Évtizedekig tartó barátságom Viktor Frankllal és gyógyító kapcsolataim minden egyes páciensemmel (…) ugyanazt a fontos leckét tanították meg nekem, amit Auschwitzban kezdtem el tanulni. Azt, hogy a fájdalmas tapasztalataink nem tehertételek, hanem ajándékok. Perspektívát és értelmet adnak nekünk, lehetőséget arra, hogy megtaláljuk egyedi célunkat és saját erőnket.” – Edith Eva Eger

Az Olvass bele A KULTÚRAKIRAKAT írása

Címkép Grandpierre Attila illusztrációja