Magyar foci: a rongylabdától a rongyrázásig

Posted by

szabadrugas

>A hírek a Szuperkupa-döntőjének magyarországi helyszínéről valóságos szenzációként robbantak a nyilvánosságba.
Első ránézésre határozott sportdiplomáciai sikerként könyvelhetnénk el. A hazafias mázzal bőven leöntött, a napjainkat uraló ideológia bűvöletében dagadhatna is a honfiúi kebel – lám, ott vagyunk a futball nemzetközi köztudatában, a FIFA számon tart minket, nálunk rendezik a nagyszerű Puskás Arénában a Szuperkupa döntőjét.

A hír további érdekességeket is elénk tár. A két vendégcsapat – egyfelől a bajnokok bajnoka, vagyis a Bayern München, másfelől az Európai Liga győztese, a Sevilla -, három-háromezer nézőt delegálhat.
Persze tudjuk, a FIFA nemzetközi mérkőzéseken nem engedélyezi közönség jelenlétét, de most kivételt tesz, a stadion harmada, biztonsági előírások mellett megtölthető szurkolókkal. A húszezer ember a FIFA megközelítésében afféle „kísérleti nyúl” lesz, rajtuk tesztelik, hogy gondosan tervezett biztonsági intézkedések közepette megakadályozható-e a koronavírus terjedése.
A FIFA részéről majdhogynem érthető a kísérlet, iszonyú pénzek maradnak ki a koronavírus miatt a sportág, így a nemzetközi szervezet kasszájából is. Aki nyúl akar lenni, hát legyen!

A magasabb cél felülír mindent. A magyar kormányzat is szembe megy a saját maga szabta szabályokkal. Hiszen szeptember elsejétől határzár van érvényben Magyarországon, külföldi állampolgár nem léphet az ország területére, a jogszabályban meghatározott áruszállítók és hallgatói jogviszonnyal rendelkezők kivételével. Vagyis a kedvezményezettek köre nem terjed ki a sportrajongói státusszal rendelkező futballdrukkerekre. De ez nem számít, a regnáló hatalmat nem nagyon szokta zavarni az ilyesmi, ha magasabb cél lebeg a szeme előtt.

A vágyott sikert viszont más országok válogatottjai rendszerint elorozzák előlünk. Ugye emlékszünk a baljós, fájdalmas sportközvetítői felkiáltásra: jönnek a csehszlovákok! Majd jöttek hattal az oroszok, s immár piciny, műfüves országok is.
Viszont mégiscsak megéri! A legkisebb siker is utcára viszi a lelkes magyar lakosságot, legutóbb egy döntetlen változtatta örömünnep helyszínévé Budapestet.
Ilyenkor persze nagyszerű érzés kormánypárti politikusnak lenni – megcsináltuk, imádattal tisztel minket a nép!

De most mi lesz a politikai haszna a Szuperkupa itthon rendezett döntőjének?
A FIDESZ tulajdonképpen ezzel a rendezvénnyel és a FIFA-val legitimáltatja a focira öntött milliárdokat, a gazdaságból kipumpált, szinte feudális viszonyok által kizsarolt forintokat, a kertek alján nagyúri gesztusból emelt és a bevételekből fenntarthatatlan stadionokat.
Lám, a rongylabdától a rongyrázásig jutottunk.
Ez a mérkőzés lehet a tapasz a fájdalmas, örökös kudarcokra, ez lehet a cirkusz azok számára, akiknek a javakból, a sikerből ma sem jut elég!

szabadrúgás, az újnépszavadság foci rovata