A Gyurcsány-kérdés 1.

Posted by

Raskó György

>Ha igaz a hír, Gyurcsány Ferenc megígérte, hogy nem akar szerepet vállalni egy új, a mostani ellenzéki pártok politikusaiból álló kormányban, ha megnyerik a választásokat 2022-ben. Ez biztató fejlemény, de kevés az üdvösséghez. A hatékony lépés az lenne, ha GyF tartózkodna minden politikai megnyilvánulástól 2022 áprilisáig. Miért gondolom így? Mert a Fidesz és a kormánymédia tudatosan őt jelöli meg igazi ellenfélnek, és azt próbálja sugallni, hogy az ellenzéket Gyurcsány mozgatja a háttérből és majd az ő bizalmasait ülteti pozícióba, ha esetleg összejönne az ellenzéki győzelem. Hiába ígérte most meg, hogy nem vállal kormányzati szerepet, ezt nem fogják a választók elhinni, különösen akkor, ha a következőkben továbbra is nyilatkozik, véleményt formál, fellép rendezvényeken.

Erre harap a kormánymédia, felnagyítva egyébként valóban jelentős szerepét az ellenzéki oldalon. Szóval jó lenne, ha azt is megígérné, hogy a nyilvánosság előtt hallgatni fog, nem nyilatkozik azonnal, ha orra alá dugják a mikrofont. Hatalmas tapasztalatát, befolyását kamatoztassa saját pártján belül, erősítve a DK-t abban, hogy az képes legyen odavonzani a baloldali szavazókat, például az MSZP-től. Ez utóbbi pártra őszintén szólva semmi szükség.

Legyen egy erős baloldali, szocialista gyökerű párt, de csak egy és állítson saját listát. A többieket az ellenzéki oldalon majd összefogja a Momentum. Képes lesz kompetens listát állítani a kisebbekkel összefogva, sőt úgy vélem, ha ez sikerül nekik, ők lesznek az erősebbek az ellenzéki oldalon. Ők fogják adni a miniszterelnök-jelöltet és esetleges közös győzelem esetén a Momentum fogja meghatározni a kormány összetételét, a tárcák elosztását.

Miután nagy előrelépés történt az egyéni körzetekben az egy közös jelölt állításról, most már ez a kérdés van soron. „Két pártlista, egy közös jelölt” lehetne a fő szlogen s ezzel valóban komoly esélyessé léphetne elő az ellenzék 2022-ben.

Címkép: Gyurcsány esküszik.