Biztonságban van Litvániában Lukasenka kihívója

Posted by

(Euronews) A második éjszaka telt el a tüntetők és a rohamrendőrök csatájával a fehérorosz fővárosban, ahol az elnökválasztás eredménye miatt szabadultak el az indulatok. A litván külügyminiszter kedd reggel közölte, hogy Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki jelölt biztonságban, az országukban van.

Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki jelölt a fehérorosz elnökválasztás másnapján tűnt el, miután közölte, hogy a szavazatok újraszámlálását követeli. „A vezetésnek el kell gondolkodnia azon, hogy hogyan vonuljon vissza a hatalomból é s hogyan adja azt át nekünk békés úton. Eddig ugyanis csak erőszak volt a válaszuk a békés fehérorosz polgárok cselekedeteire” – mondta.

Az angoltanárnőből lett legerősebb ellenzéki elnökjelölt szerint a vasárnapi választást egyértelműen elcsalták. Csapata nem tudta elérni miután hétfőn távozott a választási bizottságtól. Aggódott biztonságáért a litván külügyminiszter is, hétfőn este arról írt a Twitteren, hogy hiába próbálta elérni a politikust órákon át, és hogy a csapata sem tudja, hogy merre lehet.

Kedd este megszólalt Tyihanovszkaja.

mail icon
linkedin
tumblr
messenger-dsk

BETŰMÉRETAaAa

Litvániába menekült, biztonságban van a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt – közölte a litván külügyminiszter.

Szvjátláná Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozik, és nem fogadja el a hivatalos eredményeket (Lukasenka, 26 éve hivatalban lévő államfő 81 százalékos győzelmét).

A 37 éves angoltanárnőt kampánycsapata azóta nem érte el, hogy elhagyta a választási bizottság épületét hétfőn, ahol a szavazatok újraszámlálását követelte.

Most videóüzenetet tett közzé.

„Azt hittem, a kampány úgy megkeményített, és annyi erőt adott nekem, hogy bárminek képes vagyok ellenállni. De valószínűleg gyenge nő maradtam, aki voltam” – mondta a jól érzékelhetően, erősen felzaklatott asszony. „Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek és sokan meggyűlölnek. De tudják, ne adja Isten, hogy bárki ilyen választás elé kerüljön, mint én” – folytatta. „Ezért, emberek, arra kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra. Egyetlen életet sem szabad feláldozni azért, mint ami most történik.”

Címkép: Szvetlana Tyihanovszkaja (euronews)

linkedin
tumblr
messenger-dsk