A VAR-világ focija

Posted by

Szabadrúgás – az Újnépszabadság foci-rovata

>Center

Nem tudom, ki látta közületek a tévében a Barcelona és a Napoli meccsét a Bajnokok Lígája középdöntőjébe jutásért. Azt sem tudom, hogy mit csináltatok az alatt a négy perc alatt, amig a mindenható VAR (Video Assistant Referee), eldöntötte: gólt rúgott-e Messi, vagy sem. Azt, hogy a stadionban ülő nézők mit csináltak, azt el se bírom képzelni. Ugyanis – a VAR titokzatosságát megőrizendő – a nagy eredményjelzőkre annyit írtak csupán, hogy VAR úr dolgozik. Csak a tévé-közvetítésben lehetett nézegetni azt, hogy mit nézeget a video-segéd-bíró.

Nos, a bölcs gépezet nem engedélyezte azt, hogy az argentin csodacsatár csodás gólja érvényes legyen. Azt figyelte meg sasszemével, hogy a labdát Messi nemcsak a mellével vette le, hanem az súrolta az egyik karjának a szőrszálait is. De Cuneyt Cakir – a pályán szaladgáló bíró – még kétszer idénybe vette a számítógépes lassítás segítségét. Percekre lefékezve ezzel a meccs ütemét. Gondoljuk csak meg milyen hosszú perceken át arra várni, hogy egy ütközésből tizenegyes lesz, vagy kirúgás, vagy éppen sárga lap az elbukottnak.


Ráadásul az egyik esetben VAR spori hülye volt. Lesnek ítélt egy helyzetet, ami nem volt az. Elvett egy teljesen szabályos gólt a Napolitól. Nem vette észre a belógó védőt. (Nem ismerte fel a hátvéd mezének a színét?)

Szóval így megyünk megyegetünk a VAR világ felé. Nemsokára az NB1-ben is lesz. Meg a válogatott meccseken. Lehet majd bosszankodni. Lehet majd a bírót hülyézni. De a bíró VAR-szeme meg se rebben. És csak osztogatja megkérdőjelezhetetlen ítéleteit. Jól modelezi azt, ami nálunk van a nagypolitikában.