A karikatúristák írják Pilhálnak

Posted by

Halász Géza

konyhatündér malac
Kedves Pilhál Tamás!A MÚOSZ Karikaturista Szakosztály tagjai érdeklődéssel olvasták írását, (https://pestisracok.hu/disznokent-abrazolja-es-kigunyolja-a-magyarokat-az-egyik-balliberalis-hecclap/), amelyben egy tagunk, Marabu egyik karikatúráját elemezte.

Az írás több gondolatával szakmai szempontból nem értünk egyet, (a humor mibenléte, a rajz hamisító félreértelmezése, effélék), de nem ellenvéleményünk kifejtése miatt írunk, hiszen a világ sokféle, és sokféle vélemény fér el benne. Célunk inkább az, hogy segítő információval támogassuk munkáját és újságírói tevékenységét. Levelünkkel tehát szeretnénk felhívni a figyelmét egy másik karikatúrára, amit egy NÉBIH kiadványban találtunk, és amely megjelenését az Agrárminisztérium támogatta. (Konyhasziget, 2020. 01., 18. oldal: A Konyhamalac és a Konyhatündér kalandjai. (Megtekinthető online: https://issuu.com/nebih_hivatal/docs/ksz_2020_01_on ) A rajzoló, akinek a neve nincs feltüntetve, ebben a karikatúrában a magyarokat szintén (az ön kifejezését kölcsönvéve:) disznóként ábrázolja és kigúnyolja. A borzalmas utalás, hogy ez a disznó sorstársai húsának feldolgozását is vállalja, több mint sértő.
Várjuk, hogy erről a disznósozó karikatúráról is közreadja újabb szigorú és elítélő írását. Természetesen ha úgy gondolja, hogy egy aktuálisan igazgató kormány hivatalos szervezetének szabad ily módon ábrázolni a magyar embereket, és ebben az esetben most inkább mellőzi a morális felháborodást és inkább kerülné a kritikus szavakat, akkor tekintse levelünket tárgytalannak.
Üdvözlettel
MÚOSZ Karikaturista Szakosztálya