Alkalmatlanok vagyunk a BBC-re?

Posted by

László József

Ma kicsit felhúztam magam egy előadást hallgatva arról, hogyan dőlt be s közszolgálati rádiózás és tévézés Magyarországon. Az előadásból nekem az jött le, hogy az itteni újságírók alkalmatlanok a klasszikus „BBC” típusú munkára.
Némileg indignálódva közbe is szóltam, hogy a közszolgálatiság nem bedőlt, hanem bedöntötték, mégpedig először 94-ben, a rádiós újságírók politikai alapú tömeges elbocsátásakor, aztán a politika 1995 végén, az első médiatörvény megszavazásakor rúgott bele, amikor nem biztosították az ún. normatív finanszírozást, tehát azt, hogy tervezhető és garantált bevétele legyen a közmédiának és ne legyen ez minden évben alku tárgya. (Bécsben ezt úgy mondták, hogy ha az ORF vezére nem akar köszönni a kancellárnak, akkor nem köszön, attól még az ORF pénze megmarad.)
Harmadszor akkor döntötték be, amikor megszüntették az előfizetői díjat, és végképp kiszolgáltatatták a politikusoknak az intézményeket, a negyedik, a totális politikai uralom pedig 2010-től következett be és mára teljesedett ki, amikor párt és kormánypropaganda eszközt fabrikált magának a politika, amely közben sajtószabadságról papol…