A színházak ügye is szóba került

Posted by

Zsiros Sándor (euronews)

A magyar színházak ügye is szóba kerül a brüsszeli hetes cikkely szerinti eljárás keretein belül tartott meghallgatáson. A fő téma a magyarországi igazságszolgáltatás és a sajtó helyzete lesz. A magyar miniszter szerint felesleges az eljárás. Ez a procedúra nem vezet sehova, hiszen hamis vádakra épül és növeli a bizalmatlanságot a tagállamok között. De mi mindig készen állunk majd, hogy megvédjük Magyarországot – mondta Varga Judit magyar igazságügyminiszter.
Ugyanakkor a
német kormány szerint a legutóbbi meghallgatás óta is romlott a demokrácia helyzete Magyarországon.
“Aggódunk a mostani helyzet miatt. Nem volt előrelépés a helyes irányba. A mostani törvénykezési tervek Magyarországon arra utalnak, hogy inkább visszalépés történhet” – mondta Michael Roth, a német uniós ügyek minisztere.
Kovács Zoltán a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint “Soros hadserege áll a meghallgatás mögött”. Vera Jourova, az értékek és átláthatóság portfólióért felelős uniós biztos nonszensznek nevezte Kovács kijelentését. Didier Reynders szerint a színházak finanszírozásának ügyét is vizsgálni fogja Brüsszel.”Fel fogom vetni az ügyet a tanácsülésen. Jó dolog, hogy az új bizottság úgy lát munkához, hogy ez az ügy napirenden van. Ezért köszönet illeti a finn uniós elnökséget. Közelebbről is meg fogjuk vizsgálni, hogy mit terjesztenek a magyar parlament elé, a törvényjavaslat részletes elemzésre szorul” – mondta Didier Reynders, igazságügyi uniós biztos.
A hétvégén szivárgott ki egy tervezet arról, hogyan alakítaná át a magyar kormány a kulturális finanszírozást Magyarországon. Azóta a szakmából egyre többen, neves színészek, színésznők, intézmények, tiltakoztak a tervezet ellen. Csaknem ötvenezren írták alá a Független Előadóművészeti Szövetség petícióját, mely szintén a változtatás ellen tiltakozott.ŰHétfőn Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes nyújtotta be a végleges tervezetet, melyből több vitatott részlet, például a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása kikerült.  Benne maradt viszont az, hogy a kultúráért felelős miniszter beleszólhat a színház-igazgatók kinevezésébe, elbocsátásába. Igaz, csak azoknál az önkormányzati színházaknál, melyet közösen tartanak fel az állammal, egyedi megállapodáshoz kötve. Budapesten több ezres tömeg tüntetett a törvénymódosítás ellen hétfő este.

Kép: A brüsszeli meghallgatás szünetében