Újabb szög a koporsóba

Posted by

Újabb szög a szólásszabadság koporsójába. A Facebook kötelezően írtja majd a „jogsértő” bekegyzéseket. Vagyis mindazt, amit egy bíróság történysértőnek nyilvánít törölni kell. Sőt, a Facebook törölni köteles „a hozzá hasonlókat” is. Mondunk egy nevet. Orbán. Vagy másikat: Tiborcz. Esetleg Mészáros Lőrinc. És a hozzájuk hasonlók…

A DÖBBENETES, HOGY EZT NEM EGY MAGYAR BÍRÓSÁG MONDTA KI. HANEM AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG.

Itt az euronews híre erről: Törölnie kell a Facebooknak a jogsértő bejegyzéseket az Európai Bíróság csütörtöki döntése értelmében. Az ítélet átalakíthatja a közösségi média működését. Az uniós jog szerint ugyanis a platformok eddig nem voltak felelősek a bejegyzésekért, kivéve, ha valaki felhívta a figyelmüket a törvénysértésre.
A jogerős döntés ezen változtat: mostantól ha egy nemzeti bíróság kimondja egy bejegyzésről, hogy törvényt sért, az összes hasonló tartalmú posztot törölni kell, akár globálisan is.
Az ügyet az osztrák legfelsőbb bíróság vitte a luxemburgi testület elé. A kiindulási alap egy osztrák politikusról, Eva Glawischnig-Piesczekről írt bejegyzés volt, amiről helyi szinten megállapították, hogy alkalmas a jó hírnév megsértésére.
Az uniós bíróság ennek kapcsán állapította meg, hogy ha az egyik tagállam bírósága törvénysértőnek ítél meg egy bejegyzést, akkor töröltetheti azt, sőt, a hozzá hasonlókat is.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a médiumoknak felügyelniük kell a náluk megjelent tartalmakat, és nekik kell megítélni, hogy azok közül melyik hasonlít eléggé egy törvénysértő bejegyzésre ahhoz, hogy emiatt törölni kelljen
További problémát okoz, hogy a rágalmazás és a szólásszabadság szabályozása közel sem azonos a világ országaiban, sőt, még az EU tagállamaiban sem.
A Facebook szerint az ítélet által létrehozott helyzet problémás a szólásszabadság szempontjából, valamint azért is, mert így előfordulhat, hogy egyes országok törvényeit más országokban kell alkalmazni.