Boris Johnson újságíróként „lazán kezelte a tényeket”

Posted by

Az Euronews riportja

A Boris Johnson brit miniszterelnök  1989 és 1994 között a Daily Telegraph tudósítójaként dolgozott Brüsszelben, az uniós intézményekben. Riporterünk most egykori kollégáit kereste fel.
Quentin Dickinston egy francia rádió tudósítója volt, úgy emlékszik, Johnson néha lazán kezelte a tényeket.
„Ebben a szakmában komolynak kell lenni. Természetesen szükség van humorra, iróniára is, de a tényeket minden esetben tiszteletben kell tartani. Van egy kifejezés a szakmánkban, a tény szent, a vélemény szabad. Johnson cikkeiben nagyon sok kommentár volt nagyon kevés ténnyel alátámasztva. És ez nem változott meg akkor sem, amikor belépett a politikába” – mondta Quentin Dickinson tudósító.
Bruno Dethomas akkoriban az Európai Bizottság szóvivője volt és gyakran ő válaszolt Johnson kérdéseire. Most azt mondta, Johnson emlékezetes alakítást nyújtott riporterként.
„Emlékszem, ahogy Boris Johnson megérkezett a világosszőke hajával, a szemtelenségével, az intelligenciájával, a sármjával, a humorával és a manipulációs képességével.”
Az Európai Bizottság melletti kocsma máig a brit újságírók törzshelye.
A hely tulajdonosa maga is újságíró volt egy bulvárlapnál.
Ő is élénkem emlékszik Johnsonra. „Az volt a benyomásom, hogy ő valójában egy bulvárújságíró volt egy komoly lapnál. Sokszor összezördült a nála komolyabb tudósítókkal, például a Guardiantól, volt némi rivalizálás. De emlékeim szerint nem volt Európa-ellenes abban az időben” – mondta Denis Newson. Mások azonban úgy emlékeznek, Johnson ezekben az években fejlesztette tökélyre az uniót kíméletlenül bíráló stílusát.