Sein Kampf, idézetek harca

Posted by

Serény Péter
Ha erre sem kapod fel a fejed, akkor nem tudom, hogy mire ugrasz. Orbán Viktor, ha igaz, ezt mondta volna: „Kedves barátaim, hogy megvilágítsam nektek az MSZP politikáját, a legjobb, ha a következő idézetet hozom elő a Mein Kampfból: a gyűlölet a legalapvetőbb emberi érzés, a gyűlöletre kell alapozni a politikát, és a gyűlölettel kell megsemmisíteni az ellenséget. Az MSZP politikája erre alapul, így akarja megsemmisíteni a Fideszt.”
Az Orbán Viktornak tulajdonított mondat a Wikidézetben a következő hivatkozással szerepel: A Hírszerző szerint a Fidesz kongresszusán elhangzott beszéd, 2006. május 20.) Egyébként ez a Wikidézet Orbán Viktor gyüjtésének 37. és 38. sz. lábjegyzete. A másik, megjelölt forrás a tv2 2006-os híroldala. Egyik sem érhető el. Akkor most: mondta, vagy nem mondta? Sajnos: mondta. Sok kiadvány eredeti példányainak elektronikus hasonmásai (szkennelt oldalakkal) elérhetők, többek között az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisában.
Népszabadság, 2006. május 23. kedd. Cím: „.Orbán a Nemzet nyomán idézte a Mein Kampfot.” A „Munkatársunktól” közölt cikk leírja, hogy Orbán Viktor a Hitler Adolf Mein Kampf (Harcom) című, a náci ideológiát megalapozó, magyarra is lefordított, könyvéből vett idézettel vádolta az MSZP-t gyűlöletkeltő politikával.”
A hirszerzo.hu szerint – úgy fogalmazott: „Kedves barátaim, hogy megvilágítsam nektek az MSZP politikáját, a legjobb, ha a következő idézetet hozom elő a Mein Kampfból: a gyűlölet a legalapvetőbb emberi érzés, a gyűlöletre kell alapozni a politikát, és a gyűlölettel kell megsemmisíteni az ellenséget. Az MSZP politikája erre alapul, így akarja megsemmisíteni a Fideszt.”
Orbán a Mein Kampfból idézett, közölte tegnap, kérdésre válaszolva a Nap-kelte műsorában Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Szerinte Orbán Viktor egy napilap cikkéből vette át az idézetet, s arról beszélt, hogy párhuzam vonható a nemzetiszocializmus és a nemzetközi szocializmus között.
A Magyar Nemzetben valóban megjelent egy cikk, amelyben a Mein Kampfból idéz a szerző, Czakó Gábor. Hitler-idézete a következő: „a nemzeti és a nemzetközi szocializmus egyaránt a gyűlöletet tette meg motorjának, az előbbi a fajgyűlöletet, utóbbi az osztálygyűlöletet”. Vagyis Orbán egyszerűen megismételte Czakó állításait. Magyar Nemzet, 2006. május 23– száma is megerősíti, hogy a baloldal gyűlöletpolitikáját bírálva valóban idézett Hitler Mein Kampfjából Orbán Viktor Fidesz-elnök pártja kongresszusán. Ezt mondta: :„Kedves barátaim! Hogy megvilágítsam nektek az MSZP politikáját, a legjobb, ha a következő idézetet hozom elő a Mein Kampfból: a gyűlölet a legalapvetőbb emberi érzés, a gyűlöletre kell alapozni a politikát, és a gyűlölettel kell megsemmisíteni az ellenséget.”
Czakó Gábor
említett cikke: ”A csodafegyver” ezt írta a Magyar Nemzetben „A nemzeti és nemzetközi szocializmus egyaránt a gyűlöletet tette meg motorjának. Az előbbi a fajgyűlöletet, utóbbi az osztálygyűlöletet. Hitler alaposan elemezte a kérdést, s oda jutott, hogy „Ami szilárd, az az érzelem: a gyűlölet.” Mein Kampfban írja, hogy a nagy vezér nagy leleménye a „zseniális gyűlöletkép, megfelelően lesüllyesztett szellemi színvonalon propagálva.” Aki próbálta, tudja, hogy milyen nehéz szeretni felebarátunkat úgy, mint önmagunkat. Ez a parancs mély önismeretet, állandó mérlegelést, életfelelősséget kíván, egyszóval magas szellemi színvonalat. Gyűlölni laza felelőtlenség, hisz a vezér gondoskodik az ellenségről. Az ő iránymutatása után a szellemi színvonal leszorításáról a lelkekbe ültetett gyűlölet önműködően intézi. A gyűlölet a hazugság hordozója: fertőzöttje irányítói minden hazugságát elhiszi.”
Idézet vége. Álljon meg a menet! Minek ezzel 12 év után, egyáltalán előhozakodni? Abban a három ciklussal korábbi választási hadjáratban, Orbán Viktor a szocialista, baloldali ellenzéket vádolta meg, szépszerével azzal, hogy Hitler Mein Kampfját afféle propaganda recept-könyvként használja.. És förtelmes gyűlöletkampányban semmisítené meg ellenfelét: a Fideszt. Most, 12 év múltán, történetesen a március 15-i nemzeti ünnep kivételes alkalmát felhasználva, ugyanő kortes beszédet mondott az Országház előtt egybegyűlt hívei előtt. E beszéd tézismondatai pontosan olyan gyűlöletkampányra hajaztak, mint amilyent a Mein Kampfra hivatkozva, (az erőteljesen tiltakozó) magyar szocialisták nyakába varrt volna.
Csupán, szemléltetésül, néhány erős mondat, ebből a 2018. március 15- Orbán-szövegből (forrás: a kormány honlapja). Idézetek:
„Nem csupán egy választást akarunk megnyerni, hanem a jövőnket” – jelentette ki, majd arról beszélt, hogy az egyik oldalon „mi, a nemzeti érzelmű milliók”, a másik oldalon a világpolgár elit áll: nemzeti és demokratikus erők az egyik, nemzetek feletti és antidemokratikus erők, a másik oldalon.” „Nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy birodalommá szervezett nemzetközi hálózattal.”„Harcolni fognak az ellen, amit Soros György birodalma Magyarországgal tesz és tenni akar” A miniszterelnök azt mondta: „végül minden választókerületben ők állnak majd szemben a mi jelöltjeinkkel”. Nekik az a feladatuk ,hogy hatalomra kerülve végrehajtsák „a nagy tervet”, hogy a bevándorlók útjában álló Magyarországot megtörjék, és először bevándorlók ezreit, aztán tíz- és tízezreit telepítsék be néhány év alatt ide”és „ arra kell készülni, hogy a „mi jelöltünkkel” végül mindenütt egy „Soros-jelölt” áll majd szemben.” Az ellenfelek is tudják, most évtizedekre eldőlhet az ország sorsa. Ezért semmitől sem riadnak vissza: nem érvelnek, hanem cenzúráznak, nem vívnak, hanem csípnek, rúgnak, harapnak, és a gyűlölet magvait szórják szét, amerre csak járnak.”. Mint mondta: „olyan ellenféllel kell harcolni, amely nem nyíltsisakos, hanem rejtőzködő, nem egyenes, hanem fortélyos, nem becsületes, hanem alantas, nem nemzeti, hanem nemzetközi, nem a munkában hisz, hanem pénzzel spekulál, nincs saját hazája, mert úgy érzi, övé az egész világ, és mindig a szívet támadja, különösen, ha az piros, fehér és zöld.”
Szijjártó Péter, akkor Fidesz-szóvivő
annak idején így magyarázta a Mein- Kampf-idézést: „Orbán Viktor arról beszélt, hogy jelen van Magyarországon a gyűlölet politikája. A baloldal politikájának egyik eszköze az, hogy gyűlöletet kelt és tart fenn politikai vetélytársával szemben.” Vajon ma, ugyanaz a személy, miképpen magyarázná Orbán Viktor idei, március idusának emlékét csupán ürügyként kihasználó kampánybeszédét? Mert ez a 2018. március 15-i szöveg, tartalmi és stíluselemeiben, már-már azt a kínos benyomást keltheti, hogy a beszédíró-csapat merítésének tisztátalan forrása, netán, az a tizenkét éve említett, a múlt század első felében tomboló, vészt hozó német szerző által jegyzett, és sokmilliónyi követője által, afféle pogány-katekizmusként forgatott kötet lehetett.