Tudose ment, Iohannis dühös

Posted by

Lemondott Mihai Tudose miniszterelnök Romániában. Az elnök a kormányfő lemondása után az eddigi honvédelmi minisztert, Mihai Fifort nevezte ki átmeneti miniszterelnöknek . Klaus Iohannis egyúttal csalódását fejezte ki, hogy az alig egy éve lezajlott választások óta már a második szociáldemokrata kormány bukott meg.
– Azt szeretném – mondta az elnök, – hogy gyorsan megalakuljon az új kormány, mert ez a politikai bizonytalanság nem kelthet politikai instabilitást. Mi több, el kívánom kerülni a lehetséges negatív pénzügyi hatásait annak a válságnak, amelynek oka ismét a PSD-n belül keresendő.
Az államfő arra utalt, hogy a vele nem éppen felhőtlen viszonyban lévő kormányzó szociáldemokraták fél éve a parlamentben vonták meg a bizalmat akkori miniszterelnöküktől, Sorin Grindeanutól, most pedig a párton belül vonták meg a támogatást Mihai Tudosétól.
-Elvesztettem a párt támogatását, ez a párt döntése – mondta a távozó miniszterelnök. – Én azért hibáztatom magam, mert nem írtam alá több autópálya kilométert, több kórházat.
Az új kormányfő kinevezéséről szerdán kezd tárgyalni az államfővel a Szociáldemokrata Párt, de a felek már most egymásnak feszültek: Klaus Iohannis úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó ismét a PSD-ből kormányfőt kinevezni, mert képtelenek működő kormányt alakítani. A parlamenti többséget adó párt erre elmozdításával fenyegette meg az elnököt.(euronews)