Névvel és név nélkül

Posted by

Vásárhelyi Mária

>Micsoda aljas csapda, hogy most aláírást gyűjtenek a Nemzeti Színház dolgozói körében, Vidnyánszky maradása érdekében. Ezzel árulóvá és cinkostársukká teszik a végtelenül kiszolgáltatott és megfélemlített színészeket és a többi színházi dolgozót. Még senki nem tudja, hogy pontosan mi történt, milyen sérüléseket szenvedtek el a baleset során a színészek, el sem kezdődött a vizsgálat a felelősség megállapítása érdekében, egyvalamit azonban biztosan tudunk, hogy a színház vezérigazgatóját és a darab rendezőjét (jelen esetben ugyanaz a személy) minden kétséget kizáróan súlyos felelősség terheli a
balesetért. És ez teljesen független attól, hogy ki mit gondol Vidnyánszky kvalitásairól, jelleméről, tevékenységéről.

De micsoda aljasság színészeket és színházi dolgozókat olyan helyzetbe hozni, hogy ilyen körülmények között tegyenek írásban hűség esküt az igazgatójuk mellett? Ha megteszik, akkor a szakmájukat és színésztársaikat árulják el, hiszen kinyilvánítják, hogy nem számít Vidnyánszky felelőssége a két kolléga súlyos balesetében, nem számít, hogy milyen eredménnyel zárul a vizsgálat, tulajdonképpen az se számít, hogy mi történt. Ha viszont nem írják alá, akkor teljes bizonyossággal számíthatnak arra, hogy előbb vagy utóbb kirúgják őket és nem nagyon lesz olyan színház, ahol munkát kapnak. Az dolgozók tehát nem színésztársaik, munkakörülményeik, egyes színházi vezetők diktatórikus módszerei miatt tiltakoznak, hanem a büntetőjogilag egyértelműen felelős vezetőjük pozícióban maradása érdekében emelik fel szavukat.

A helyzet aljasságát és abszurditását pontosan leírja a 89 éves színészlegenda, Bodrogi Gyula szívszorító magyarázkodása, mely szerint névvel vagy név nélkül is alá lehet írni a Vidnyánszkyt marasztaló petíciót.