Anna nem vesz fel abayát

Posted by
Fenyő Ágnes
>Anna Olehivna Muzychuk (ukránul: Анн́а Оле́гівна Музичу́к; született 1990. február 28-án) ukrán sakkozó, aki nagymesteri (GM) címet visel. Ő a negyedik nő a sakktörténelemben, aki legalább 2600-as FIDE minősítést ért el. A világranglistán a 197., a nők között pedig a 2. helyen áll. Muzsicsuk háromszoros világbajnok a gyorssakkban, 2014-ben egyszer megnyerte a női rapid sakkvilágbajnokságot, 2014-ben és 2016-ban pedig kétszer a női villámsakk-világbajnokságot. Klasszikus sakkban a 2017-es női világbajnokság második helyezettje volt.
Anna Muzychuk sakknagymester, hogy nem hajlandó Szaúd-Arábiában játszani.
Mindannyiunknak olyannak kellene lennünk, mint Anna.
“Napokon belül két világbajnoki címet fogok elveszíteni, egyiket a másik után. “
Mert úgy döntöttem, nem megyek Szaúd-Arábiába.
Nem vagyok hajlandó különleges szabályok szerint játszani, abayát viselni, s hogy egy férfi kísérjen ki a hotelből, hogy ne érezzem magam másodosztályú embernek.
„Az elveimet követem, és nem veszek részt a gyors sakk és villámcsapás világbajnokságon, ahol mindössze öt nap alatt több pénzt kereshettem volna, mint több tucat más összetett tornán. Ez mind nagyon kényelmetlen, de a szomorú az, hogy úgy tűnik, senkit sem érdekel. Keserű érzések, de nem mehetek vissza. “
Anna Muzychuk