Nyílt levél a MOB elnökségének

Posted by

(Olimpiai kesergő, 1.)
Szekeres István Úgy is, mint aki több ciklusban voltam a MOB tagja, de ma már úgy, mint az olimpiai sikersportágaink hiányos kommunikációja miatt aggódó, nyolc olimpián járt sportújságíró, nyílt levelet fogalmaztam meg a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének.
Tisztelt Elnökség!
A magyar sport 181, nyári olimpiákon szerzett aranyérméből 169 fűződik az egyéni sikersportágainkhoz. Ugyanezek az ágazatok azonban csak mellékszereplők a
labdacentrikus magyar (sport)sajtóban. Még a világbajnoki győzelmekről is csak protokollbeszámolók születnek, majd udvariassági interjúk, de aztán a hősöknek még a neve sem bukkan fel ismét a hírfolyamokban, hosszú hónapokig. Akár az újabb nagy sikerig.
Az internetes hírforrások gyarapodásával párhuzamosan nőtt a sporttal (is) foglalkozó sajtómunkások száma, erősen felhígult a szakma. Nagy a világhálóról levehető, könnyed témájú információk vonzereje, elnyomja a tájékozódás-igényes feladatok iránti keresletet, jól érzékelhető a felszínesség és az igénytelenség.
Semmit nem érünk el ugyanakkor a sajtó puszta bírálatával. De miután a sikersportágaink, végsősoron az olimpia jelentősége szenved csorbát, fontos lenne a Magyar Olimpiai Bizottság segítsége, aktív közreműködése a helyzet javításában.
Ennek előmozdítása érdekében teszek javaslatokat.

1.javaslat: a szövetségek információs irányváltása
Minden sportági szövetség működtet honlapot. Kevés kivételtől eltekintve mind tele van szolgálati közleménnyel, amely a sportágban tevékenykedőknek fontos, de a széles körű nyilvánosságot nem érinti meg. Az egyszerű sportbarát – ha nincs valamilyen sportági kötődése – fel sem keresi ezeket, a sportra szakosodott portálok is csak ritkán. Szükség lenne információs nyitásra a szövetségekben. Előadásokat, konzultációt, akár sorozatot is szervezhetne nekik a MOB. A sajtóbizottság – kiváló kommunikációs szakemberekkel karöltve – adhatna tanácsot, hogy milyen típusú információkkal lenne érdemes a nyilvánosság elé állni. Mellékelve sajtólistát is, a legfontosabb portálok elérhetőségével.
Szükséges teljes körű információkkal szolgálni. Az csak részben hír, hogy valamelyik sportágban egy távoli világkupa-versenyen hány érmet szereztek a magyarok. Azzal válik teljessé, ha a verseny mezőnyét is jellemezzük, kiemelve azt, hogy hány erős rivális társaságában, kiknek a legyőzésével (vagy szoros küzdelemben) születtek a sikerek.

2. javaslat: a nemzetközi mezőny bemutatása
Sokáig élt a köztudatban az a hamis vélekedés, amelyet még tekintélyes sportvezetők is terjesztettek, hogy mi azokban a sportágakban vagyunk sikeresek, ahol nincs komoly nemzetközi mezőny. Az egyik ilyen kipécézett sportág volt a kajak-kenu. A 90-es évek végén az egyik napilap sportrovatának a tagjával keveredtem nyilvános vitába, aki azt állította, hogy a sportágban szűk baráti társaság tagjai osztoznak az aranyérmeken. Ez a butaság a közelmúltban is felmerült egy Facebook-szóváltásban, valaki azt feltételezte, hogy ötven ország is aligha van, amelyben magas szinten űznék. A válaszomban leírtam, hogy a világszövetségben (ICF) 171 tagország tömörül, és hogy az idei világbajnokságon 16 ország versenyzői nyertek aranyat, Ausztráliától (4 arany!), Portugálián át Chiléig. Nagyon sokan rácsodálkoztak.

Tizenegy egyéni sportágban van olimpiai aranyunk. A programban szereplő ágazatok harmadában nem lenne számottevő nemzetközi mezőny?… Az olimpia közeledtével fontos lenne bemutatni legalább a sikersportágaink teljes világát. A régi frázisokkal ellentétben egészen elképesztő a világméretű fejlődés, az erőviszonyok kiegyenlítődése. Ezt kellene bemutatni az olimpia közeledtével a sportsajtó képviselőinek, akik maguktól csak ritkán mélyednek el ennek az elemzésében. Vonzó és elegáns formában, például sajtóreggeli-sorozaton, ahol legalább a tizenegy egyéni olimpiai sikersportágunk jól felkészült, szakavatott képviselői tudnák emelni a majdani olimpiai beharangozók hitelességét és színvonalát.

3. javaslat: olimpiai olvasókönyv kiadása
A gyerekek, noha profimód cikáznak a neten, nem tudatos hírfogyasztók. A többségük szinte semmit nem tud a magyar sport olimpiai diadalairól. Ha böngésznek is sporthíreket, a sikersportágainkkal alig-alig találkozhatnak. Legfeljebb a családban hangzanak el említések kiemelkedő egyéni eredményekről. Száz gyerekből (de sajnos felnőttből is) csak egy-kettő (az is sportoló) tudná kapásból megmondani, kik nyertek olimpiai aranyat Magyarországnak két éve Tokióban.
Ezért gondoltam arra, hogy a MOB kiadhatna olimpiai olvasókönyvet, és eljuttathatná minden évben az ország valamennyi nyolcadikos tanulójának. Nem horribilis összeg, állami támogatásból simán tető alá hozható, és a Magyar Olimpiai Akadémia kiváló szakemberei szerkeszthetnék. Olvasókönyvről van szó, nem tankönyvről! Semmit nem kellene megtanulni, és felelni sem belőle. Csak arra lenne szükség, hogy amikor már minden gyerek kezében a könyv, a testnevelő tanár – mondjuk osztályfőnöki óra keretében – mesélne az olimpiákról, felhívná a gyerekek figyelmét a történelmünk máshonnan aligha megismerhető dicsőséges
eseményeire.
Tisztelt Elnökség!
Bízom abban, hogy támogatják a felvetésemet. Szerencsés az időpont, olimpia közeleg. Alkalmas idő arra, hogy visszabillentsük az ötkarikás csodát a joggal megillető helyére a közgondolkodás értékrendjében is.
Köszönöm a figyelmet.