Dzsúdós reménység

Posted by

Sz. I.
A nemrég lezajlott cselgáncs Európa-bajnokságon a 22 éves (figyelem, magyar!) Özbas Szofi ötödik lett a nők 63 kg-os mezőnyében. Az aranyakra érzékeny fülű laikus ilyenkor hajlamos úgy fogalmazni: „csak ötödik”… Jó, korábban, a világbajnokságon bronzérmet nyert. A mostani helyezése a franciaországi Montpellier-ben viszont messze túlmutat a száraz tényen.

A negyeddöntőben régi vetélytárs, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes szlovén Leski volt az ellenfele. Ezúttal a szlovén volt a jobb, földharcban nyerte meg a mérkőzést. Hanem hátra volt még a világra szóló bravúr. A vigaszágon a francia Clarisse Agbégnénou állta az útját. Az eredetileg togói, 31 éves ellenfél kétszeres olimpiai, hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok, a világ egyik legjobbja. Szofi nagyot alkotott. Agbégnénou-nak két, a magyarnak egy intése volt. Az erő- és idegörlő mérkőzés hosszabbításának ötödik percében (!) Szofi horogdobással vaza-arit ért el, elnémítva a Sud de France Arénában elszántan szurkoló nézőket.
Az álló- és küzdőképesség, a technikai tudás látványos demonstrációja volt!
Más kérdés, hogy a bronzmérkőzés – karfeszítéssel – elment a lengyel Szymanska ellen. Mindent megmagyaráz, hogy a verseny elhúzódása miatt Szofinak csak 10 perc pihenő jutott a világsztár elleni, heroikus küzdelme után. Érdemes áttekinteni a Budapesti Honvéd SE fiatal versenyzőjének eddigi sikeres pályafutását is. 2017 júliusában, a litvániai ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmes lett az 52 kilósok mezőnyében. A Győrben rendezett, 2017. évi nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon bronzérmet nyert, míg a novemberi U23-as Eb-n – mindössze néhány nappal a 16. születésnapja után – ötödik helyezést ért el.

A 2018-as ifjúsági olimpián újabb aranyérmet szerzett, ezúttal már a 63 kg-ban. 2019 augusztusában a finnországi junior Európa-bajnokságon gazdagított az
aranygyűjteményét, majd még egyet hozzátett a két hónappal később a Marrákesben megrendezett junior-világbajnokságon. Egy évben vb-t és Eb-t is nyerni, ráadásul 17 évesen, elsőéves juniorként – párját ritkító siker; a duplázásra korábban egyetlen magyar sem volt képes. S akkor még jött a ráadás is: november 2-án Izsevszkben aranyérmes lett az U23-as Európa-bajnokságon. 2020 októberében a hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs Grand Slamen bronzérmet szerzett. A tokiói olimpián a második mérkőzésén kikapott az olasz Maria Centracchiótól, és kiesett.

Bronzérmet nyert a 2022-es, felnőtt Európa-bajnokságon, majd az idei vébén is. A tekintélyes eredménylista legfontosabb mondandója az, hogy Özbas Szofi a nagy sikerekkel végigjárt utánpótlás-korosztályok után rövid, az alkalmazkodással együtt járó megtorpanás után, a felnőttmezőnyben is eredményesen szerepel. „Most el kell kezdenünk azon dolgozni, hogy megtanuljunk döntőt nyerni, mert nyilván ez is egy folyamat” – fogalmazott az edzője, Toncs Péter.
Meglehetősen ritka az Özbas Szofiához hasonló, egyenesen felfelé vezető út.
És már az olimpián sem lesz újonc.
Címkép: MTI/EPA/Vaszil Donev