Arany igazság

Posted by

(Losonczi Dávid is világbajnok)
Szekeres István
Sporttörténelmi jelentőségű bejelentést tett a héten a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW): világbajnoki címet ítélt meg utólag Losonczi Dávidnak is a kötöttfogás 87 kg-os súlycsoportjában, aki a belgrádi vb döntőjét elveszítette. Csakhogy a török Ali Cengiz úgy nyert ellene 8–7-re, hogy menet közben két vállra került. Az amerikai vezetőbíró kétszer is jelezte a tust, de a lengyel szőnyegelnök nem hagyta jóvá.
Fontos megjegyezni, hogy a birkózásban a mérkőzés közben előforduló kétes bírói ítéleteket meg lehet óvni (challenge), és akkor a bírók videón visszanézik a történteket, de a mérkőzések végeredményét megóvni nem lehet. A magyar szövetség ezért – nagyon helyesen – jogorvoslatot kért.
Az Új Népszabadságban október 7-én jelent meg az Igazságkereső című írásom, amelyben alátámasztottam a kedvező döntés realitását.
Szó szerint idézem fel most:
„EMLÉKIDÉZŐ KOMMENTÁR. Ha a nemzetközi szövetség a napirendjére tűzi a magyar jogorvoslati igényt, és a videó elemzése után megalapozottnak tartja, utólag is
hozhat kedvező döntést. Nem azt, hogy utólag Losonczi Dávidot jelöli meg a mérkőzés győztesének, mert az jogilag támadható lenne. Úgy korrigálhatna, hogy
LOSONCZI DÁVIDOT IS HIVATALOSAN VILÁGBAJNOKNAK NYILVÁNÍTHATNÁ!
Két magyar történelmi példával indokolom:
1. 1979-ben San Diegóban a 74 kg-os súlycsoportban Kocsis Ferenc 3:2-re legyőzte a bolgár Janko Sopovot. A helyszínen megtörtént a díjátadás is, Kocsis egyedül állt a dobogó tetején, és elhangzott a magyar Himnusz. Később a világszövetség Sopovot is világbajnoknak nyilvánította, és máig két vb-győztest rögzít az adattára.
2. 1986-ban a Budapest Sportcsarnokban a 82 kg-ban Komáromi Tibor és a lengyel Bogdan Daras sorsdöntő mérkőzése kettős leléptetéssel ért véget. A szabályok szerint mindketten ezüstérmesek lettek, aranyat nem osztottak (volna) ki, A BS-t színültig megtöltő közönség heves tiltakozása közepette – emlékezetem szerint – ünnepélyes eredményhirdetést nem is tartottak. A vezérkar az éjszakai tanácskozása során úgy döntött, hogy mindkét versenyző világbajnok. Az újabb botrány kirobbanását megelőzendő a két aranyérmet másnap délelőtt a BS folyosóján adták át a versenyzőknek.”
Nem szaporítom a szót: a korrekció most megtörtént!
Az érveim egy az egyben bekerültek a magyar szövetség hírlevelébe is. Természetesen érzek némi büszkeséget, hogy a sportágban eltöltött fél évszázadom tapasztalataival segíthettem.
De korántsem úgy, mint a Magyar Hírlap, amely így kommentálta a történteket: „Páratlan magyar sportdiplomáciai siker, amihez persze Dávid teljesítménye is elengedhetetlen volt.”
ØØØØØ
Hibás értelmezés terjedt a világhálón; még a sajtó is benne van…

Több helyen olvasható, hogy a nemzetközi birkózószövetség (UWW) elnöksége megváltozatta a belgrádi világbajnokság kötöttfogású döntőjének az eredményét, így
Losonczi Dávid is aranyérmes lett.
Nem változtatta meg!
Vagyis a török Ali Cengiztől nem vették el a világbajnoki címet, de – nagyon helyesen – elismerték a súlyos bírói hibát, hogy nem ítélték meg a tust, és úgy döntöttek, hogy Losonczi Dávidot is világbajnoknak tekintik, megítélve neki az azzal járó világranglistapontokat is.
Ez volt a legtöbb, amit el lehetett érni.
ØØØØØ
A Kozma-akadémia csepeli sportcsarnokában az NB I-es csapatbajnokság nyitányán sajtónyilvános köszöntőt rendezett a birkózószövetség Losonczi Dávid tiszteletére. A világbajnok elárulta, hogy már akkor el akarta engedni ellenfelét, amikor a vezetőbíró először felemelte a kezét, de a szőnyegelnök nem adott engedélyt kollégájának, hogy leüsse a tust. „Amikor a bíró szétfújta az akciót, akkor ránéztem a szőnyegelnökre és azt mondtam neki, tudod, hogy tus volt, erre ő nem túl szépen nézett vissza rám, és inkább elfordult, mert tényleg tudta, és nemcsak ő, hanem mindenki a világon” – fogalmazott, megköszönve az MBSZ erőfeszítéseit. Hozzátette, hogy édesapjától, az ESMTK szakosztályelnökétől, Losonczi Ottótól tudta meg a jó hírt, amelyet megkönnyeztek
egymás vállán.
Címkép: tusveszélyben a török Cengiz