Különös beszélgetés

Posted by

Molnár Áron (Noár)
Nagyon különös dolog történt ma velem.
Már az váratlan volt, hogy elhívtak egy beszélgetésre egy egyházi iskolába. Állami iskolába is majréznak hívni sokszor, nem hogy egy egyházi suliba, ahol még erősebb a pártpolitikai nyomás. A beszélgetés viszont még meglepőbb volt. A művészetről, a művészet szabadságáról és függetlenségéről beszélgettünk.

Szó volt fekete listán szereplő alkotókról, a Loupe Színházi Társulásról, hogy miért jött létre és miért működik az államtól függetlenül a társulatunk, az SZFE elfoglalásáról és arról, hogy tanítanánk-e a jelenlegi SZFE-n, vagy ha meghívnának, próbálnánk-e a Nemzeti Színházban. Álmomban nem hittem volna, hogy ilyen kérdések lesznek. Kemény témák, tabuk nélkül. Azt éreztem, hogy diákok előtt soha nem beszélhettem még ennyire nyíltan arról, hogy miben élünk, illetve, milyen helyzetben vannak azok az alkotók, akik kritikusan gondolkodnak és ezt nyíltan fel is vállalják.

Üdítő volt, mert 50 diák ült velünk szemben és figyeltek, hallgattak kérdeztek. Boldog voltam, mert ahogy élesebb témákban nagyon őszintén és nyíltan kezdtem beszélni, nem kezdtek el összenézegetni a pedagógusok, hogy “Jaj! Ebből mi lesz…”. Előítélettel mentem ebbe a suliba és be kell valljam, hogy csodálatos csalódás volt. Köszönöm a szervezők nyitottságát és a moderátor bátorságát. Köszönöm a figyelmet és a reményt a diákoktól. Hogy miért nem írom le a suli nevét?

Pontosan tudjátok. Mert egy olyan rendszerben élünk, ahol tönkre tennék őket. De egyszer eljön egy szabadabb és nyitottabb ország, csak kurva keményen kell dolgozni érte, mert nem tudhatod, hogy ez mikor lesz. Viszont arról mindig sokkal jobb mesélni, hogy mit tettünk a változásért, mintsem arról, hogy mit nem.

Címkép: Noár