Egy régi vicc apropóján

Posted by

Gábor György

>Ismert az a vicc, amikor megtalálják Ivan Vasziljevicset, aki háromszor is beszélgetett Lenin elvtárssal. A tévében kérik őt, mesélje el, hogyan is került sor erre a három esetre?
– Hát, első alkalommal akkor beszélgettünk, amikor őrt álltam Lenin elvtárs dolgozószobája előtt, a Kremlben. Jött Lenin elvtárs, én szalutáltam, ő meg azt mondta: Ivan Vasziljevics, magának büdös a szája!
– És erre mit válaszolt? – kérdezi a riporter.
– Hát azt, feleli Iván Vasziljevics, hogy aha!
– Na, és a második eset?
– Hát megint álltam őrségben Lenin elvtárs dolgozószobája előtt, amikor jött Lenin elvtárs. Én szalutáltam, ő meg mondta: Ivan Vasziljevics, magának megint büdös a szája!
– És erre mit válaszolt? – érdeklődött a riporter.
– Hát azt, hogy aha!
– És a harmadik?
– Hát az úgy volt, hogy újra őrt álltam Lenin elvtárs dolgozószobája előtt, és jött Lenin elvtárs. Én szalutáltam, Lenin elvtárs pedig mondta: Iván Vasziljevics, magának ismét büdös a szája.
– És erre mit válaszolt? – érdeklődött a riporter.
– Hát azt, hogy elmegy Lenin elvtárs az édesanyjába!

Ez a vicc azért jutott az eszembe, mert Hernádi Zsolt és Szabó Lajos, a Corvinus rektora azt hozta fel, hogy Ádám Zoltán súlyos hibát vétett, amikor kommunikált a Mol-nagyrészvényes szülőkkel. Az a helyzet, hogy se a rektor, se Hernádi nem tud magyarul, s nincs tisztában az elemi kommunikáció lényegével. Ugyanis nem Ádám Zoltán kommunikált a szülőkkel, hanem az anyuka rontott be a tanterembe és kezdett el kommunikálni Ádám Zoltánnal. Ha Ádám Zoltán kereste volna fel a szülőket, bármilyen célból is, akkor valóban ő kezdeményezte volna a beszélgetést a nagyrészvényesekkel, amit természetesen fegyelminek kellett volna követnie. De épp fordítva történt: az anyuka bement a tanterembe, ott szép, régi, hánytató, uram-bátyámos szokás szerint megfenyegette Ádám Zoltánt, aki
mindezek ellenére felettébb udvarias volt, mert persze lezárhatta volna a kommunikációt azzal is, hogy kétszer azt mondja, aha, harmadszor pedig azt, hogy az anyuka elmehet az édesanyjába! Igaz, utólag ezt is kommunikációnak tudta volna be a rektor és Hernádi Zsolt Mol-os főszaki, de legalább Ádám Zoltán is
elmondhatná, hogy háromszor beszélgetett a főrészvényessel.

Mindenesetre az egész történet pont olyan büdös és gyomorforgató, mint amilyen Ivan Vasziljevics szája lehetett.

Címkép: Kreml mostani őrség a Főnök dolgozószobája előtt